Túlságosan megdőlt, ezért bezárják

Kína legmagasabb téglapagodája életveszélyessé vált

Túlságosan megdőlt, így veszélyessé nyilvánították és bezárták Kína téglából épített legmagasabb pagodáját az ázsiai ország északi részén, Fenjang városában.

2013.10.11 14:58MTI

A 85 méter magas, mintegy 400 évvel ezelőtt a késői Ming- és a korai Csing-dinasztia korában épített pagoda legfelső tornya 1,7 métert ferdült és 32 centimétert süllyedt az építmény legalsó szintjéhez képest, ezért biztonsági okokból lezárták a látogatók elől - közölte Li Si-li, a fenjangi kulturális örökségek irodájának vezetője.

A hatóságok megkezdik a pagoda helyreállítási munkálatait. A többszintes, toronyszerű, általában fából, kőből vagy téglából épült pagodák a kínai építészet egyik jellegzetességének számítanak. Az eredetileg az ősi indiai sztúpából kialakult buddhista építményekkel jellemzően szent embereknek és uralkodóknak állítanak emléket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.