Paul Walker az egyik idei kitüntetett

Alternatív Nobel-díjat kapott a vegyi fegyverek ellen harcoló amerikai politológus

Az évtizedek óta a vegyi fegyverek megsemmisítéséért küzdő Paul Walker amerikai politológus lett az alternatív Nobel-díj egyik 2014-es kitüntetettje.

2013.09.26 12:59MTI

Az alternatív Nobel-díjként emlegetett Helyes Életmód (Right Livelihood) díjban részesült továbbá Radzsi Szurani palesztin ügyvéd, emberjogi aktivista, Denis Mukwege kongói orvos, valamint Hans R. Herren svájci agrártudós és az általa alapított Biovision Alapítvány.

A négy díjazott megosztva 2 millió svéd koronát (csaknem 70 millió forintot) kap az elismerés mellé. A díjakat decemberben adják át a svéd parlamentben. Ole von Uexküll, a Right Livelihood Alapítvány ügyvezetője a díjazottak nevének kihirdetésekor elmondta: közös az idei kitüntetettekben, hogy mindegyikük aktuális problémákra igyekszik megoldást nyújtani.

Paul Walker több évtizedes tevékenysége során mintegy 55 tonnányi vegyi fegyver "biztonságos és ellenőrizhető" megsemmisítésében működött közre - derült ki a zsűri által közzétett életrajzból.

Az alapítvány szerint közvetetten Walker fáradozásának köszönhető, hogy - az éppen az utóbbi hetekben vegyi fegyverei miatt a nemzetközi közösség nyomása alá került - Szíria is részes állama lett az 1997-ben hatályba lépett vegyifegyver-tilalmi egyezménynek.

Az amerikai díjazott sokat tesz azért, hogy az egyezményhez még nem csatlakozott utolsó államok - Angola, Egyiptom, Izrael, Mianmar, Észak-Korea és Dél-Szudán - is aláírják a dokumentumot.

Radzsi Szurani, az alternatív Nobel-díj első palesztin kitüntetettje, egy emberjogi központ alapítója, amely az Izrael által megszállt területeken elkövetett hatósági túlkapásokat és jogsértéseket vizsgálja.

Tevékenysége során Szuranit az izraeli és a palesztin hatóságok is többször őrizetbe vették. Denis Mukwege kongói sebész, nőgyógyász az általa alapított kórházban az országban folyó harcok során megerőszakolt nők ellátásával foglalkozik.

A kelet-kongói Bukavu városban működő kórházában mintegy 40 ezer olyan nőnek segített, aki a háborús övezetekben szexuális erőszak áldozata lett. Hans R. Herren agrártudós nevéhez fűződik egy olyan természetes eljárás kidolgozása, amellyel vegyszerek nélkül - több millió darázs bevetésével - lehet kiirtani azokat a kártevőket, amelyek a 200 millió afrikai ember napi megélhetését biztosító fontos terményre, a maniókára jelentenek veszélyt.

Az alternatív Nobel-díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik véleménye szerint elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.