Brzózka Marek műve

Hősi halott lengyel pilóták emlékművét avatták fel Szentesen

A második világháborúban Szentes közelében hősi halált halt lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen, Brzózka Marek fiatal szegedi szobrászművész alkotását szombaton avatták föl.

2013.09.21 17:23MTI
Fotó: MTI

A rozsdamentes acéllemezekkel borított emlékmű egy négymotoros repülőgép egyik szárnyát mintázza, síkja Lengyelország felé mutat.

Az emlékmű talapzata egy kinyílt ejtőernyőt mintáz, a szoborhoz vezető sétány pedig egy repülőtér kifutópályáját idézi meg. A szobor alapjában elhelyezték a pilóták repülőgépének egy darabját is. Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete ünnepi beszédében azt mondta, lengyel emlékhelyekkel sűrűn borított föld a magyar.

A régmúlt szentjeit, királyait és a közös függetlenségi harcok hőseit megidéző helyek mellett ott vannak a két nép kapcsolatainak különleges időszakát, 1939 szeptemberét megjelenítő színhelyek – ahol több tízezer lengyelnek adtak gyakran életmentő menedéket –, vagy az 1956-os forradalom emlékei, amelyek azt a kort idézik, amikor mindkét nemzet kísérletet tett az igazi függetlenség visszaszerzésére - tette hozzá.

Hangsúlyozta: Szentes új és nagyon fontos pont lett a lengyel történelmi emlékezet térképén. 1944 augusztusa és októbere között zajlott le a varsói felkelés. A brit irányítással működő, lengyel katonákból álló 1586-os különleges műveleti század hadianyagot és utánpótlást szállított a felkelőknek Olaszországból Lengyelországba.

A bevetések első napján, augusztus 2-án éjjel a német radarok észlelték az egyik küldetéséről visszatérő négymotoros Halifax bombázót. A felszálló német éjszakai vadászok a szentesi Tisza-híd közelében lelőtték a repülőt. A hétfős személyzetből öten ejtőernyővel el tudták hagyni a gépet, ők hadifogságba estek. Ketten azonban - a 24 éves Pawel Szejnowski és a 31 esztendős Jan Lewandowski - életüket vesztették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.