Nyugodjék békében

Hétfőn vesznek végső búcsút Dublinban Seamus Heaneytől

Hétfőn vesznek végső búcsút Dublinban Seamus Heaney Nobel-díjas ír költőtől a Szent Szív templomban.

2013.09.02 03:30MTI
Fotó: wikipedia.org

A 74 éves korában pénteken elhunyt ír költőt, a kortárs angol-ír líra legjelentősebb alakját az észak-írországi Bellaghyban helyezik örök nyugalomra - jelentette a BBC hírszolgálata.

Észak-Írországban vasárnap este irodalmi esten emlékeznek Heaneyre, akit Martin McGuinness, Észak-Írország kormányfő-helyettese "nemzeti kincsnek, irodalmunk kimagasló személyiségének" nevezett.

A belfasti Lyric Theaterben meghirdetett ingyenes estre egyetlen éjszaka alatt elkapkodták az összes jegyet. Az esten felolvasást tartanak a Nobel-díjas író verseiből, és búcsút vesznek tőle barátai, tisztelői. Részt vesz Michael Longley belfasti költő, Heaney régi bizalmasa is, és számos fiatal költő, akikre Seamus hatással volt - közölte Stephen Douds, a színház illetékese.

Heaney, aki 1939 áprilisában az észak-írroszági Toomebridge-ben születette, Bellaghyben töltötte gyermekkorát.

Családjának és kiadójának (Faber & Faber) közleménye szerint a költő rövid betegség után egy dublini kórházban hunyt el pénteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.