Letette a lantot

Írország gyászolja Seamus Heaney Nobel-díjas ír költőt

Egész Írország gyászolja a hetvennégy éves korában elhunyt Seamus Heaney Nobel-díjas ír költőt, a kortárs angol-ír líra legjelentősebb alakját.

2013.08.31 05:30MTI

"Seamus Heaney volt nyelvünk, szabályaink és emberi lényegünk őrzője. Joyce, Yeats, Shaw és Beckett sorában a helye irodalmunk legnagyobb képviselőinek panteonjában" - hangsúlyozta Enda Kenny ír miniszterelnök.

"Korábban úgy írtam le Seamus Heaneyt, mint nemzeti kincsünket, ám ő nemzetközi kincs volt, irodalmunk kimagasló személyisége" - méltatta a költőt Martin McGuinness, Észak-Írország kormányfő-helyettese. Mint hozzátette: az esszéista eltávozásával "mindannyian jóval szegényebbek lettünk".

"Ahogy jelenléte megtöltött egy szobát, úgy bámulatos költészete is olvasók nemzedékeinek elméjét töltötte meg" - mondta Michael Longley belfasti költő, Heaney régi bizalmasa. Heaney csodálatos természetköltő volt, aki szerelmes és háborús írásaiban is brillírozott - hangsúlyozta.

"Elmondtam neki, hogy újraolvastam az 1960-as években írt korai munkáit, és hogy egyszerűen nem tudom elhinni, hogy olyan fiatalon képes volt ilyen csodákat írni. Rendkívüli összetettséggel és mélységgel bíró költő volt, ezért is meglepő és egyszersmind lenyűgöző, hogy ilyen népszerű tudott lenni. Ez nem népszerű költészet, de Seamus azzá tette" - mondta Longley, aki a hónap elején egy írországi irodalmi fesztiválon még koccintott Heaneyvel.



John Hume Nobel-békedíjas északír politikus arról beszélt, hogy Heaney munkássága "különleges csatornát biztosított az erőszak, az igazságtalanság és az előítélet elutasítására és mindannyiunkat arra sarkallt, hogy emberi természetünk jobbik oldalát gyakoroljuk".

Bill és Hillary Clinton, akik 1990-es évekbeli észak-írországi látogatásaik alkalmával találkoztak Heaneyvel és beszédeik végén gyakran idéztek a The Cure at Troy című írásából, közleményükben úgy fogalmaztak: Heaney "több volt, mint briliáns művész".

Családjának és kiadójának (Faber & Faber) közleménye szerint a költő rövid betegség után egy dublini kórházban hunyt el. 2006-ban szenvedett agyi érkatasztrófát, amelyből az elmúlt hét év során épült fel. A temetéséről egyelőre nem közöltek részleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.