Szoboravatás

Felavatták a Szent György-szobrot Kolozsváron

Felavatták sárkányölő Szent György felújított lovasszobrát a Farkas utcai templom előtt Kolozsváron.

2013.08.19 22:06MTI

A Kolozsvári Márton és György által 1373-ban készített, Prágában álló Szent György-szobor másolatát 1904-ben állították fel Kolozsváron. A szobor fél évszázada került a mai helyére, a gótikus stílusban épült Farkas utcai református templom elé.

Amint az avatóünnepségen elhangzott, a szobrot Magyarország Külügyminisztériuma támogatásával a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság restaurálta. A munkát a Kolozsi Tibor szobrászművész vezette csoport végezte el. A munkálatok során a restaurátorok egy olyan tőrt is visszahelyeztek Szent György lovag derekára, amely egykori meglétéről már csak a fényképek tanúskodtak.

Gaál György helytörténész, a Kelemen Lajos műemlékvédelmi társaság elnöke az avatóünnepségen elmondta: a magyar művelődéstörténet csak 1874-ben szerzett tudomást arról, hogy a prágai szobor a Kolozsvári testvérek alkotása. Ekkor fedezték fel, hogy a szobor egy - már nem létező - pajzsának az 1600-as években lejegyzett feliratán a Klusenberg szó Klausenburgot, Kolozsvár német megnevezését fedi.

Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja ünnepi beszédében elmondta, Erdélyben mindig voltak és vannak olyan emberek, akik értékeket teremtettek, és értékeket teremtenek ma is.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere hangsúlyozta, hogy 110 évvel ezelőtt is a kolozsváriak civil kezdeményezésére készült el a prágai szobor másolata, most is civilek kezdeményezték a szobor megújítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.