Komoly és könnyű

Koncertek, kiállítások, könyvbemutatók a szegedi őszi zsidó fesztiválon

Tizenkét koncert, négy könyvbemutató és négy kiállítás szerepel a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programján, amely szeptember 12-én kezdődik - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke.

2013.08.16 02:30MTI

A november 4-ig tartó fesztiválon a koncertek közt lesz zsidó és klezmer zene, fellép a Budapest Klezmer Band, Klein Judit és együttese, valamint zsidó énekesek is. Emellett lesz egy hagyományos zsidó kabaré is, amelyben Garai Róbert és a Sabbathsong lép fel.

Négy könyvbemutatót terveznek, Varró Vince közelmúltban, Az én XX. századom címmel megjelent életrajzi kötetéről író-olvasó találkozót is tartanak. Bemutatják Julesz János endokrinológus professzor negyedik verseskötetét, emellett Benedek István Gábor legújabb könyvébe, valamint Horváth Péter író, színpadi szerző legutóbbi kötetébe is bepillanthatnak az olvasók.

Három kiállítás várja az érdeklődőket: tárlattal készül a fesztiválra Véber Noémi, Macskássy Izolda, valamint Kovács Tamás és Tundó Klára is.

A fesztivál lehetőséget ad a mai zenei élet bemutatásra, hagyományőrzésre, a zsidó, klezmer dallamok közönséggel való megismertetésére is - mondta Lednitzky András. Így lesz több hangverseny és két könnyűzenei koncert is. A komolyzenét kedvelők Klein Judit, Neumark Zoltán és Zsoldos Gábor zenei estjét tekinthetik meg, mellettük bemutatkozik a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Szegedi Szimfonikusok is koncerteznek.

Koncz Zsuzsa vendége Bródy János lesz, majd fellép Balázs Fecó vendégeivel.

A fesztivál egyik kiemelt eseménye az október 26-i zenés jótékonysági vacsoraest lesz, a felajánlásokat a 110 éves zsinagóga felújítására szánják.

A fesztivál központi gondolatában nagy hangsúlyt kap a két nép barátsága, napjaink bemutatása, a szegedi zsidóság múltjának, jelenének és jövőjének megnyilvánulása. A programsorozat célja, hogy közelebb hozza a szegedieket a zsidó kultúrához - foglalta össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.