Szerb fesztivál

Nemzetközi dzsesszfesztivál Szerbiában

Nemzetközi dzsesszfesztivált rendeznek augusztus 15. és 18. között Szerbia második legnagyobb városában, Nisben valamint öt másik városban, Zajecarban, Pirotban, Vranjban, Arandelovacon és Krusevacon.

2013.08.10 14:02MTI

Három hazai és négy külföldi együttes lép fel a Nisville elnevezésű fesztiválon. A külföldiek között van Ron Carter, Ginger Baker, Kyle Eastwood, az Oscar-díjas amerikai filmsztár és rendező, Clint Eastwood fia. Kyle amerikai dzsesszzenész, basszusgitáros, most adta ki a Jazz Village kiadó legújabb lemezét, a The View from Here címűt.

Utolsó este lép színpadra a Nouvelle Vague nevű francia csapat. A 2004-ben alakult együttes Marc Collin és Olivier Libaux vezetésével a new wawe rock, a melankolikus brazil bossanova keverékét játssza, a dzsessz újhullámát francia variációkkal.

Slobodan Arandelovic, a fesztivál kísérőprogramjainak az igazgatója elmondta a Blic című belgrádi lapnak, hogy az idei, immár 18. fesztiválra Clint Eastwood nevével csalogatják a közönséget. Az első estén az ő egyik filmjét, a Birdöt fogják vetíteni. A film Charlie "Bird" Parker amerikai szaxofonos életéről szól. Bird a dzsessz műfajának nagy egyénisége volt, virtuóz játéka tömegeket vonzott a 40-es évek Amerikájában. A filmért Eastwood megkapta a legjobb rendezésért járó Golden Globe-díjat 1989-ben.

A hazai muzsikusok között lesz a Vasil Hadzimanov Band, a Deca Losih Muzicara nevű együttes, a neves Sergej Trifunovic és a Moondance Band.

Ebben az évben 81 koncertet szerveztek a fesztiválra és ez rekord az 1995-ben alapított Nisville történetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.