Komolyzene

Verdi 200 - Új szólólemezt jelentetett meg Anna Netrebko

Öt esztendő után újra szólóalbummal, Verdi-áriákkal jelentkezett Anna Netrebko, a pályafutása csúcsán lévő orosz sztárszoprán.

2013.08.07 20:28MTI
http://www.freedigitalphotos.net

Netrebko, aki Verdi ritkán játszott operája, a Giovanna d'Arco (Jeanne d'Arc) címszerepét énekelte nagy sikerrel kedden este a Salzburgi Ünnepi Játékokon Plácido Domingo oldalán, a szerdai salzburgi lemezbemutatón elmondta: a Deutsche Grammophonnál most megjelent Verdi című albumán részletek hallhatók a Giovanna d'Arcóból, a Don Carlosból, A szicíliai vecsernyéből, A trubadúrból és a legnagyobb feladatot jelentő Macbethből.

"A Lady szerepét általában drámai szopránok éneklik, én pedig még nem vagyok az, bár már eltávolodtam a Mozart-szerepektől és a könnyű lírai szólamoktól, mert a fiam születése óta megerősödött és teltebb a hangom. A Lady Macbethnél a személyes intuíció megsegített, és könnyebb volt fölénekelni a három részletet, mint gondoltam" - mondta az operacsillag.

A jövő év nyarán a Müncheni Operafesztiválon Simon Keenlyside oldalán, Martin Kusej rendezésében Netrebko a színpadon is eljátssza Lady Macbethet.

Netrebko a CD-n korábbi partnerével, Rolando Villazónnal énekel egy számot: a Misererét A trubadúrból. A 41 éves, többnyire New Yorkban élő szoprán felidézte: 2005-ben együtt arattak hatalmas sikert a Traviatában. "Minden muzsikus álma, hogy Mozart városában dolgozhasson, számomra ünnep, ha itt énekelhetek."

Azzal kapcsolatban, hogy egykor álompárként tartották számon őket, kijelentette: "Foglalt vagyok. Minden más csak újságírói feltételezés. Hálás vagyok, hogy Rolando vállalta a közreműködést a CD-n, és szívesen lépek vele ismét színpadra, de úgy látom, a repertoárunk kezd különbözni."

A szólóalbum augusztus 9-én, pénteken kerül az üzletekbe szerte a világban. A magyar közönség legközelebb október 5-én a vetítővásznon találkozhat az énekesnővel, a New York-i Metropolitan Operából Csajkovszkij Anyeginjének élő közvetítésében.

Plácido Domingo első baritonáriákat tartalmazó CD-jét is bemutatták szerdán Salzburgban, bár a lemez csak a hónap végén kerül az üzletekbe - így még nem lehet a számítógépen belehallgatni. A Sony Classical CD borítóján a 72 éves őszes, kissé Verdire hasonlító Domingo cilinderes portréja szerepel. A sokoldalú művész a vezénylés mellett egyre több baritonszerepet énekel, a Giovanna d'Arcóban Giovanna - azaz Jeanne d'Arc - apjaként lépett színpadra, ami szintén baritonfeladat. Az új CD-n a Rigolettóból és a Simon Boccanegrából hangzanak el részletek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.