128 ezren tekintették meg

Rekord nézőszámmal ért véget a Karlovy Vary-i filmfesztivál

Rekord nézőszámmal zárt a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál: a csehországi mustra programját 128 ezren tekintették meg, 7 ezerrel többen, mint tavaly.

2013.07.08 06:29MTI

Az eddigi rekord 125 ezer néző volt, ők a 2011-es seregszemlére voltak kíváncsiak. A szervezők vasárnap közzétett adatai szerint az idei, sorrendben a 48. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon 235 alkotást vetítettek, ebből 163 volt a játék-, 34 a rövid- és 38 a dokumentumfilmek száma. 

A csehországi üdülővárosban tartották 23 alkotás - köztük Szász János A nagy füzet című filmjének is - a világpremierjét. Emellett 30 nemzetközi és 13 európai premiernek is otthont adott a fesztivál. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás mustráján a filmes szakma és a sajtó számos képviselője is jelen volt: csaknem 400 filmkészítő és több mint 600 újságíró vett részt az eseményeken. 

A fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt - a seregszemle történetében először - magyar alkotó, Szász János kapta A nagy füzet című filmért. A film Kristóf Ágota azonos című regényéből magyar-német-osztrák-francia koprodukcióban készült, a teljes költségvetés mintegy 950 millió forint volt, ebből a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintot, a kulturális államtitkárság 100 millió forintot állt. A film a fődíj mellett elnyerte az 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját is. 

Az Egyesült Államokban tartózkodó Szász János helyett a díjat Sőth Sándor producer vette át. A Karlovy Varyban rendezett fesztivál nyitó gáláján vehetett át életművéért Kristály Glóbuszt John Travolta amerikai filmszínész. 

A szombat esti díjátadó ceremónián pedig a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért Kristály Glóbusszal tüntették ki a háromszoros Oscar-díjas amerikai rendezőt, forgatókönyvírót, Oliver Stone-t, aki a fesztivál díszvendége is volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.