A Magyar Rádió volt szerkesztője

82 éves korában elhunyt Dobos Kálmán zeneszerző, zongoraművész

Elhunyt Dobos Kálmán zeneszerző, zongoraművész, a Magyar Rádió volt szerkesztője. A művészt életének 82. évében hétfőn érte a halál.

2013.07.02 13:48MTI

Dobos Kálmán temetéséről a későbbiekben intézkednek. A Zeneakadémia elvégzése után, 1957 és 1991 között Dobos Kálmán szerkesztőként dolgozott a rádiónál. 

Zeneszerzői tevékenysége elsősorban a kamarazene és a kórusmuzsika terén bontakozott ki. Zongoraművészként magyar alkotásokat tartott repertoárján: Bartók, Kodály, Weiner, Liszt műveit, valamint saját kompozíciókat. Szolnokon született 1931-ben, pályaképében - amelyet Bánkövi Gyula zeneszerzővel együtt állított össze - olvasható, hogy 14 évesen, 1945 áprilisában egy robbanás következtében veszítette el látását. 

Szülei döntöttek úgy, hogy kezdjen zenét tanulni, első tanára Bocskay Imre vak zenetanár volt. 1946-ban a család Debrecenbe költözött, a zenei tanulmányokat a város "zenedéjében" folytatta, ahol az intézmény nagytekintélyű tanára, Szabó Emil, az egykori Kodály-tanítvány kezdett vele foglalkozni. Egyre inkább a komponálás került érdeklődése homlokterébe, de a zongorázás sem szorult háttérbe.

Később Budapesten Zempléni Kornél volt a zongoratanára, zeneszerzést Szelényi Istvánnál tanult. Többször megkísérelt bejutni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakára, de a felvételi bizottságok a vakságot leküzdhetetlen akadálynak tartották. Viski János zeneszerző kollégái ellenében úgy határozott, mégis felveszi az osztályába. 1957-ben diplomázott és abban az évben került a Magyar Rádióba. 

Az aktív zenélésen kívül zenei monográfiák összeállításával is foglalatoskodott, egyik könyvét mesterének, Viski Jánosnak szentelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.