Elhunyt Javier Tomeo

Kórházi fertőzéstől halt meg az egyik legismertebb kortárs spanyol író

Elhunyt 80 éves korában Javier Tomeo, az egyik legismertebb kortárs spanyol író. Az alkotó halálát kórházi fertőzés okozta.

2013.06.23 23:30MTI

Javier Tomeo szombaton hunyt el egy barcelonai klinikán fertőzés következtében. A híres írót, akinek magyarul több munkája is megjelent, négy hete isiászos fájdalmakkal kezelték a kórházban, ahol a halálát okozó fertőzést elkapta.

Javier Tomeo a szürrealista irodalom mestere volt, munkái számos nyelven megjelentek, ő volt az egyik legtöbbet fordított kortárs spanyol szerző. Fantáziadús, ugyanakkor józan és minimalista stílusban megírt műveinek általában szörnyek és csúf alakok a főhősei. Irodalomkritikusok könyveinek szürrealista világát Francisco de Goya (1746-1828) festőművész alkotásaihoz és Luis Bunuel (1900-1983) filmjeihez hasonlították.

Javier Tomeo 1932-ben született Spanyolország északi részén. Jogot és kriminalisztikát tanult, első írásai az 1970-es években jelentek meg Spanyolországban.

Az írónak magyarul több műve is megjelent, így a Szerelmes szörnyeteg és a Gyilkosság az Orient moziban, emellett a Merlin Színház bemutatta a Rejtélyek az operában című darabját.

Javier Tomeót valószínűleg kedden helyezik örök nyugalomra Barcelonában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.