Nekik van a legnagyobb

A világ legmagasabb csavart tornya Dubajban - videó!

A világ legmagasabb, 75 emeletes csavart toronyépületét húzták fel Dubajban, amely már a világ legmagasabb felhőkarcolójával, lakóépületével és szállodájával is büszkélkedhet.

2013.06.13 20:30MTI

A héten felavatott Cayan Tower 310 méter magasan emelkedik a városállam kikötője fölé. Az emberi DNS formája által ihletett épület minden szintje 1,2 fokban fordul el, így a toronyház összességében 90 fokkal tekeredik meg.

A tengerre, a jachtkikötőre és a pálmaformájú Palm Jumeirah mesterséges szigetre néző félezer lakás 80 százaléka már vevőre talált a befektető, a Cayan ingatlanfejlesztő szerint. A legolcsóbb - kétszobás - lakás 544 ezer dollárba (120 millió forint) kerül a spirális felhőkarcolóban.

A különleges toronyház építését 2006-ban kezdték, átadását azonban mostanáig késleltették műszaki problémák és az emirátust 2009-ben megrengető pénzügyi válság.

A Cayan-tornyot ugyanaz az építésziroda - a Skidmore Owings & Merrill - tervezte, amelynek nevéhez a világ legmagasabb, 828 méteres felhőkarcolója, a 2010-ben átadott, ugyancsak dubaji Burdzs Kalifa fűződik.

Az Arab-öböl mentén fekvő emírségben 2012 májusában adták át a világ legmagasabb lakóházát, a 414 méteres Princess Towert, ugyanazon év decemberében pedig a világ legmagasabb, 355 méteres szállodáját, a JW Marriott Marquis-t avatták fel.

A rekorder épületeivel hivalkodó emírség legújabb ékessége mintegy 60 milliárd forintnak megfelelő összegbe került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.