Színházi világnap

Schiller Don Carlosa a Szépművészeti Múzeumban

Rendhagyó helyszínen, a Szépművészeti Múzeumban játssza Friedrich Schiller Don Carlos című drámáját a Maladype Színház a színházi világnapon, március 27-én. A Balázs Zoltán rendezte előadás este fél hétkor kezdődik a Barokk Csarnokban.

2013.03.23 14:15MTI

 Nem ez az első eset, hogy a Maladype - túllépve a hagyományos színházi terek használatán - olyan térbe helyezi előadásait, amely váratlan helyzetek elé állítja az alkotókat és a nézőket egyaránt - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Mint írják, a tavaly bemutatott darab díszletét eddig még sohasem hozták ki a Mikszáth téri Maladype Bázisról, most először játsszák az előadást teljesen új környezetben. Balázs Zoltán rendezőnek és a színészeknek a lakásszínházi miliő után izgalmas kihívást jelent az individuum és a hatalom "intim", emberi és mindennapi kapcsolatát hangsúlyozó előadást az egykori főúri gyűjtemények hangulatát idéző Barokk Csarnok hatalmas terében újra teremteni.
   
A Don Carlos története az intrikáktól vezérelt és rideg, végtelenül szabályozott spanyol udvar hatalmi keretei között játszódik. A dráma középpontjában Don Carlos, a habozó-gyötrődő herceg áll, akit szinte szétszakít személyes kapcsolatainak beteljesületlensége.
   
Az előadásban a Don Carlost alakító Lendváczky Zoltán mellett Orosz Ákos, Blasek Gyöngyi, Tankó Erika, Varga Gabriella, Keszég László és Kuna Károly játszik, a díszletet Gombár Judit, a jelmezt Benedek Mari tervezte.
   
A 2002-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő független Maladype Színház folyamatosan keresi a különleges terek adta lehetőségeket, a szabálytalan színészi megoldásokat. A Maladypére jellemző sajátos színházi nyelv és gondolkodás legfőképpen a koncentrált műhelymunkára, az intenzív színészi együttlétre és a közönséggel való folyamatos kommunikációra épít. A Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányításával létrehozott előadások jelentős szakmai visszhangot kiváltó produkciók, amelyek a Maladypét a hazai és a nemzetközi színházi élet egyik legszínvonalasabb független társulatává tették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.