A szívdobbanáshoz szükséges lélegzetvétel

Fájdalom, öröm, eő, harc: ez mind a flamenco

Spanyolország déli tájairól olyan ének, zene és tánc terjedt el a világban, mintha az ördög bújt volna a zenészbe és a táncosba. A flamenco Szélesi Sándor író szerint nemcsak mindennapi betevő, hanem a szívdobbanáshoz szükséges lélegzetvétel is lehet.

2008.06.24 19:22ZONA

Van egy ország Európában, amelynek déli tájairól olyan ének, zene és tánc terjedt el a világban, mintha az ördög bújt volna a zenészbe és a táncosba, de az az ördög rögtön le is győzetett: energiája szétoszlott a húsban és a vérben, és a test fekete mélységeiből felszárnyalt az igazán fájdalmas, emberi érzés dal és mozdulatok formájában.
 
Mert vannak a világnak olyan részei, amelyeket nem lehet elfelejteni, ha egyszer látta őket az ember: ilyen Andalúzia is, a kis falvakkal vagy a hihetetlen kulturális örökséget felvonultató Sevillával. Nem szükséges, hogy egy Feria közepébe csöppenjünk bele, elég az út mentén megállni az autóval, kiszállni, és körbefordulni a tájon. És akkor ha arra gondol az ember, milyen lehet az, ha a családja ezer éve ezen a vidéken él, vagy milyen lenne ő, ha a családja ezer éve itt élt volna, akkor már közel jár ahhoz, hogy megtaláljon egy elrejtett kulcsot: az itt élők lelkének egy titkos kulcsát. 

Ha ehhez ajtót is akar szerezni, akkor viszont muszáj beülni valahová, ahonnan a flamenco ritmusa szűrődik ki, és ahol la guitarra mellett felcsendül a cante, és a fodros szoknya egy villanásával elkezdődik a baile. A tánc.

Részletek a ZÓNÁ-ban!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.