200 táncos, zenész és énekes szerepel

Szolnokon lesz a Naphimnusz című tánckoncert ősbemutatója

Naphimnusz címmel új tánckoncertet mutatnak be vasárnap Szolnokon. Mihályi Gábor rendező-koreográfus új darabjában több mint 200 táncos, zenész és énekes szerepel.

2013.01.03 16:39MTI

Az L. Simon László kulturális államtitkár fővédnökségével született tánckoncertet a Magyar Állami Népi Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar 5 éves együttműködésének jubileumi állomásaként jegyzik - közölte Tibenszky Móni Lisa, a produkció kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-vel.
   
Tájékoztatása szerint a Naphimnuszban Carl Orff Carmina Buranáját és a Sebő Ferenc komponálta Pannon freskó részleteit állítják színpadra. A kétrészes produkció karakterét a tánc mellett a komolyzenei, a régizenei és a népzenei dallamok határozzák meg. A tánckoncert monumentális, hol sodró hatású, hol lírai jeleneteiben felidézik az európai, benne a magyar kultúra világunkat formáló hatását.
   
Carl Orff zeneműve a tavasz, a bor, a szerelem himnuszaként vált a zeneirodalom népszerű darabjává. A Pannon freskó című előadást 2005-ben mutatta be a Magyar Állami Népi Együttes, a műben a történelmi múlt elevenedik meg.
   
Az esten közreműködő népes szereplőgárdát a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Herczku Ágnes, Sebő Ferenc és együttese, továbbá a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Ifjúsági Kórus, valamint a szolnoki Bartók Béla Kamarakórus alkotja. A zenei rendező és a karmester a japán Izaki Maszahiro.
   
A Naphimnuszt a 2012 januárjában hasonlóan népes szereplőgárdával Szolnokon megrendezett Magyar Tánckoncert - Vox Hungaricus című produkció sikerén felbuzdulva állítják színpadra az alkotók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.