Két világsztár emlékezik a szabadságharcosokra

Rost Andrea és Miklósa Erika '56 hőseit köszönti

Június 16-án, az '56-os Vértanúk Emléknapján este a Magyar Köztársaság Kormánya felkérésére két világsztár segítségével idézhetik fel Nagy Imre miniszterelnök és az '56-os forradalmárok emlékét a Kossuth térre látogatók.

2008.06.11 18:00ma.hu - Fotó: zene.hu

Június 16-án, az ’56-os Vértanúk Emléknapján este 20 órakor a Magyar Köztársaság Kormánya felkérésére két világsztár segítségével idézhetik fel Nagy Imre miniszterelnök és az ’56-os forradalmárok emlékét a Kossuth térre látogatók: Rost Andrea és Miklósa Erika első közös koncertje 56 hőseit köszönti.

50 évvel ezelőtt, 1958. június 16-án az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás mélypontjaként ezen a napon végezték ki Nagy Imrét és mártírtársait, valamint további 228 honfitársunk vált ötvenhatos vértanúvá.

A két világhírű magyar szoprán, Rost Andrea és Miklósa Erika még soha nem koncertezett együtt, így egyedülálló eseménynek ígérkezi, hogy a magyar opera élet két világsztárja egy színpadon látható majd.

A két operaénekesnő különleges repertoárral készül az ünnepi megemlékezésre: programjukban a magyar népdalok mellett felcsendülnek a két énekesnő legkedveltebb áriái is.

Miklósa Erika névjegyévé vált Éjkirálynő szerepet eddig kizárólag előadásokon játszotta el. Az énekesnő most kivételt tesz, és az ünnepi koncerten ebből a darabból is előad a közönségnek egy áriát.

Rost Andrea pedig Verdi Traviátájából Donizetti Szerelmi bájitalából és Goundot Rómeó és Júliájából énekeli a legszebb áriákat. A koncert csúcspontjaként a két énekesnő Fekete Attila tenoristával énekel közösen egy Kodály-feldolgozást.

Az ünnepélyes koncerten a világsztárok mellett közreműködik a Magyar Rádió Kórusa, és az Óbudai Danubia Zenekar is, Héja Domonkos vezénylésével.

Az est során továbbá ismert színészek – köztük Mácsai Pál, Básti Juli – olvasnak majd fel Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből és a halálraítéltek utolsó leveleiből, a kivetítőkön pedig korabeli anyagokat láthatnak a nézők.

A Magyar Köztársaság Kormánya a koncert mellett gyertyagyújtással, valamint a nap folyamán koszorúzásokkal emlékezik a kivégzett magyar vértanúkra. Az ünnepélyes megemlékezést a Nagy Imre szobornál, az 1956-os Forradalom és szabadságharc központi emlékművénél, a Kisfogházban, és a Parlamentben tartják.

A megemlékezés hat budapesti helyszínen kerül megrendezésre: a Széna téren az 56-os emlékműnél és kopjafáknál; a Kossuth téri emlékműnél; Műegyetemi emlékműnél; a Felvonulás téren, a Központi 1956-os emlékműnél; illetve Nagy Imre Emlékháznál.

Miklósa Erika a fiatal magyar operaénekes generáció egyik legnagyobb tehetsége. Alig múlt 30 éves, amikor nevét itthon és külföldön már egyaránt ismerik. Több mint 200-szor előadott Éj Királynője (Mozart: A varázsfuvola) áriájával ez a szerep vált az „imidzsévé“; alig maradt hely ahol még nem énekelte. Mindenhol ezt akarják hallani tőle.

A New York-i Metropolitan Opera 2004 őszén az első, bemutatkozó előadását követően azonnal 3 évre szerződtette. Számos más amerikai nagyváros operaháza – többek között San Francisco, Los Angeles, Washington és Chicago – szintén további ajánlatokat tesz a művésznő számára.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.