Koncer, kiállítás és sör!

Ismét Szent Arnold nap: a sörkultúra napja

Június 15-én vasárnap, 14 órától éjfélig, sörkóstolással, sörtörténelmi bemutatóval, látványos kiállításokkal és jazz koncerttel ünnepelhetjük Szent Arnold napját a budai Vár Gótikus udvarán. Az eseményre a helyszínen válthatnak belépőt a 18 év feletti érdeklődők.

2008.06.10 19:15ma.hu

A sör az emberiség legelterjedtebb szeszes üdítője, több ezer éves történelemmel, egyedülálló hagyománnyal, amivel minden sörbarátnak érdemes megismerkednie Szent Arnold napján. 

Múlt évben rendezték meg először a sörkultúra napját, fergeteges sikerrel, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy idén is kijelölik azt a napot amikor tiszteleghetünk a kiváló minőségű nedűk előtt. Tavaly nagyon sokan éltek az alkalommal és kihasználták a szép időt az ünneplésre, a sörfogyasztásra. A speciális sörök speciális hangulatot teremtettek. Aki egy jó estét szeretne sörözéssel tölteni, illetve nem csak inni, hanem élvezni is akarja a habos nedű zamatát, annak megéri kilátogatni a budai Várba, ahol a prémium sörök készítői felfedik titkaikat. 

Elmondanak mindent, amit több évtizedes munka árán tanultak meg a jó sörről. Szent Arnold itala A legenda szerint Szent Arnold szerzetes hívta fel a városlakók figyelmét a pestis járvány idején arra, hogy jobb, ha a szennyezett víz helyett sört fogyasztanak. A szerzetes jól tudta ugyanis, hogy a főzött sör nem terjesztette a kórt, így amikor az emberek elkezdték inni az általa felszentelt sört, a járvány megszűnt. Manapság ilyen veszély nem fenyeget minket, mégis sokan isznak víz helyett inkább sört: az emberiség csodálata és vágya e habos ital után azóta is töretlen. Milyen az igazán jó sör? Ma már különböző fajtájú és árkategóriájú söröket találhatunk a polcokon, ezért könnyű elveszni a „sörök világában”, és nehéz felismerni az igazán jó söröket. 

Nagyon kevesen vannak, akik tudják, milyen a kiváló minőségű sör. Június 15-én a Budai várban elárulják, hogyan lehet megkülönböztetni a nagyszerű sört az átlagostól, hogyan kell fogyasztani, tárolni, és miről árulkodik a habja. Kiderül, milyen íz, milyen illat alapján válogassuk meg a söröket, hiszen ennek az italnak, ahogyan a bornak is, van bukéja. Fajtától függően, a komlósság (illatos, gyógyfüves, keserű), a malátaság (édes, szárazabb, fűszeresebb, kávészerű, pörkölt) a gyümölcsösség hangsúlyai változnak fajtától függően. Azok, akik a prémium sörök egyedülálló ízharmóniájával szeretnének megismerkedni, és céljuk, hogy értő sörfogyasztók legyenek; vagy azok, akik úgy gondolják, hogy csak egy szép meleg nyári napot szeretnének eltölteni egy pohár kiváló minőségű, hűsítő itallal a kezükben, menjenek el a Várba június 15-én, és áldozzanak egy pohár sörrel Szent Arnoldnak.

Kapcsolódó írások:

    Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

    Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.