Café Budapest

Bolondok hajója a Bárkán

Több ecuadori város és Berlin után, Belgrád előtt a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál vendége lesz pénteken és szombaton a Bárka Színház stúdiójában Niv Sheinfeld és Oren Laor táncprodukciója, a Bolondok hajója.

2012.10.10 19:44MTI

A két alkotó darabját tavaly egy izraeli fesztiválon nagy sikerrel mutatták be. A táncszínházi darab egyik ihletője a 15. századi német polihisztor, Sebastian Brant, aki a Bolondok hajója című írásának 113 fejezetében az emberi ostobaságokat és gyengeségeket taglalja - írja közleményében a Budapesti Fesztiválközpont.

A kormányos és kapitány nélkül tengerről tengerre, folyóról folyóra hánykolódó lélekvesztő a kora középkortól máig visszatérő motívuma az európai kultúrkörnek irodalomban, képző- és zeneművészetben egyaránt. A gyarlóság és a szentség, az önfeláldozás és az önzés között hánykolódó emberi lélek több száz éves allegóriája a "bolondok hajója".

Ki a hülye? Ők vagy mi? Ki gárgyul bele saját magába? - Ezeket a kérdéseket is felteszi az izraeli Niv Sheinfeld és Oren Laor táncprodukciója. Három karakter: egy nő és két férfi (Sascha Engel, Anat Grigorio és Uri Shafir) teremti meg újra a kortárs tánccal és szövegekkel megbolondított produkcióban a hajót.

Bár körömszakadtáig őrzik saját kis világukat, egy idő után ki kell pakolniuk batyuikból. Utasként előbb-utóbb szóba kell állniuk egymással, különben esélytelenek a túlélésre. A számos kortárs seregszemlén sikerrel szereplő előadást az ABBA, a Pet Shop Boys és Michael Jackson zenéje teszi még szórakoztatóbban elgondolkodtatóvá.

A berlini előadásokat követő német kritikák kiemelik Uri Shafir virtuozitását és emlékeztetnek rá, hogy előzőleg a híres Batsheva együttesben táncolt. Szintén elismerő kritikákat kapott Anat Grigorio klasszikustánc-technikája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.