Kassa - Európa kulturális fővárosa 2013

Nemzetközi performanszfesztivál kezdődött Kassán

Megkezdődött a Transart Communication 2012 nemzetközi performanszfesztivál 21. évada, amely ezúttal a Kassa - Európa kulturális fővárosa 2013 projekt előrendezvénye.

2012.09.26 20:29MTI

A nagy múltú rendezvény hivatalos kezdetét a kassai DIG Galériában egy nagyméretű fotókiállítás megnyitója jelentette, a fesztivál a hónap végéig tart. Az első performanszművészeti fesztivált 1988-ban szerveztük, akkoriban a miénk volt az egyetlen ilyen jellegű rendezvény egész Közép-Kelet-Európában - mondta Juhász R. József performanszművész, a fesztivál egyik alapítója. Hozzátette: az első évad Érsekújváron a helyi Béke Moziban zajlott, de a fesztivál az elmúlt években alaposan kinőtte magát, több országot, várost is bejárt Budapesttől Mexikóig. Kassa először ad otthont a rendezvénynek. 

A fesztiválnak több helyszíne lesz, a DIG Galéria mellett a Tabacka Kulturfabrikban várják az érdeklődőket, valamint a seregszemle időtartama alatt utcai bemutatók egész sora zajlik majd Kassa Fő utcáján is. A rendezők bíznak benne, hogy a fesztivál segítségével sikerül a Szlovákiában viszonylag kevésbé ismert művészeti irányzatot mind több ember számára ismertté tenni. "Ez a fajta művészet viszonylag későn jelent meg Szlovákiában, elfogadottsága egyelőre vegyes, megosztja az embereket, de ez a közönségpukkasztó hozzáállás tulajdonképpen a műfaj sajátossága is" - jegyezte meg ifjabb Szaszák György. 

Hozzátette: a rendezvény folyamán az érdeklődők a laikus közönség számára valószínűleg kevésbé ismert, ám a szakma által nevesnek tartott külföldi művészekkel és előadásaikkal ismerkedhetnek meg. "A már hétfőn megkezdődött workshopok lektorai Roi Vaara és Valentín Torrens, de a többi hazai és a világ minden tájáról érkezett művész mellett lesznek magyarországi vendégeink is Koronczi Endre és Kovács István személyében" - mutatott rá a fesztivál sajtóreferense. 

A zárórendezvény vasárnap indul - szó szerint, ugyanis ez egy Kassáról Pozsonyba közlekedő performanszvonat lesz. "A Kriván Intercityhez kapcsolunk egy médiavagont, amelyben az egész úton különböző előadásokat követhetnek az utasok" - fejtette ki ifjabb Szaszák György. Hozzátette: ez afféle bemutatója lesz annak a nagy performansz-vonatjáratnak, amely jövőre már a Kassa - Európa kulturális fővárosa 2013 projekt részeként indul, és Kassáról többek között Budapest és Velence érintésével jut el az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat másik helyszínéül szolgáló Marseille-be, majd Pozsonyba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.