Van egy perced?-Alkoss!

Kiállítást szerveznek az Örkény-pályázatra érkezett legjobb munkákból

Száz pályázótól csaknem kétszáz pályamű érkezett a Van egy perced? - Alkoss! címmel meghirdetett versenyre, amelyet Örkény István író születésének századik évfordulója alkalmából hirdetett meg a Hungarofest Nonprofit Kft.

2012.09.25 22:29MTI

A legjobb munkákból kedden nyílt kiállítás a budapesti Akvárium Klubban. A pályázatra 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhettek fotó, grafika, rövidfilm és vegyes művészeti kategóriában - hangzott el a kiállítás megnyitóján. A pályázat célja volt, hogy minél több fiatal fogalmazza újra "Örkény groteszk világát". A megmérettetésre olyan művekkel lehetett nevezni, amelyek üzenetükben, tartalmukban, megjelenésükben, szellemiségükben a száz éve született író munkásságához köthetők. A rövidfilm kategória elnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező volt, a fotókat az Oravecz István fotografikus által vezetett grémium értékelte. 

A grafikákról döntő zsűri elnöke Molnár Gyula, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika szakának professzora volt, a vegyes kategóriáról a Hungarofest ügyvezető igazgatója, Dóka Tibor Gyula vezette testület döntött. Dóka Tibor Gyula a díjátadón elmondta: az Örkény-emlékévet a "spontán lelkesedés" szervezte, a Hungarofest feladata csupán "a keret megszerkesztése" volt. "A rendezvénysorozat összefogás eredményeképpen jött létre" - hangsúlyozta a vezető. 

Az ügyvezető igazgató kiemelte, az október 7-ig látható kiállításon a MOME tervezőgrafika szak végzős hallgatóinak munkái, valamint egy Örkény Istvánt a családja és kortársai körében ábrázoló fotókból válogatott tárlat is megtekinthető. Ez utóbbiból vándorkiállítást szerveznek. A hallgatók feladata egy képzelt Örkény-fesztivál megfogalmazása volt - mondta Molnár Gyula a végzős hallgatók projektjéről. A falakon azt lehet látni, hogyan gondolkodtak a hallgatók Örkényről, milyen vizuális eszközökkel ragadták meg az író világát. A kiállított anyag felkerült az internetre, és egy tekintélyes nemzetközi grafikai szakkiadvány is felfigyelt rá - jegyezte meg a grafikusművész. 

Molnár Gyula a grafikai kategóriában beérkezett pályaműveket értékelve úgy fogalmazott, hogy Örkény olyan személyiség, aki képes generációkat összekötni. "Itt majdnem mindenki díjazott, aki részt vett a versenyen" - mutatott rá a grafikusművész. A kategóriában Deák Ferenc Mi ez? Mi ez? című műve lett a harmadik, Koltay Dorottya Szonja A pofám leszakad - "A színész halála" című műve a második. Tongori Szilvia Egyperces novellák üveg című alkotása végzett az első helyen. 

Fotó kategóriában Csigó Zita Fasírt Örkény módra című műve a harmadik, Stéger Barbara Ki legyek ma? című alkotása a második, Tarnóczi Jakab Wolfné Húsz éve van a vállalatnál című fotósorozata az első helyen végzett. Oravecz István megjegyezte, hogy a képek nem fotóamatőrök munkái, a beérkezett pályaművek "gondolkodó fotográfusokról" vallanak.

A vegyes művészeti kategória harmadik helyezettje Lajos Fanni Egypercesek című műve lett. Második helyen Pordán János Örkény a feje tetején című alkotása végzett, az első Farkas Milán Tengertánc társasjáték című műve lett. A rövidfilm kategóriában első helyet nem osztottak ki, második lett Zemankó Anikó Kötelék, a harmadik Engelmann Péter 10 deka turista lesz című filmje. A filmek a kiállítás ideje alatt a kiállítóteremben megtekinthetők.
 
A kategóriába összesen nyolc filmpályázat érkezett, a tárlaton négy alkotás látható. Az egyes kategóriák legjobbjai 40 ezer forint, a második helyezettek 20 ezer, a harmadik helyezettek 10 ezer forint pénzjutalomban részesültek. Az első helyezettek emellett a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott ezüst Örkény-emlékérmet vehették át. A díjazottak könyvcsomagot, folyóirat-előfizetéseket és színházjegyeket is nyertek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.