Kiállítás az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekarról

Idén 50 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar ebben az évadban ünnepli alapítása ötvenedik évfordulóját, ebből az alkalomból hétfőn este kiállítás nyílik az A38 hajón. Az együttes próbáit, fellépéseit, utazásait megörökítő fotók, plakátok mellett a zenekar legfontosabb koncertfelvételeit mutatja be a tárlat.

2012.09.15 09:54MTI

A Liszt Ferenc Zeneakadémiára járó végzős diákok alapították a kamarazenekart, amely 1963. március 18-án tartotta első koncertjét. Erre emlékezve 2013. március 18-án ünnepi koncertet adnak a Budapest Kongresszusi központban - közölte az MTI-vel az együttes tagja, Kiss Tímea. Filmbejátszások, visszaemlékezések színesítik a programot.

Az A38 okkal ad helyet a kiállításnak, hiszen az együttes három részes kortárs zenei sorozatot indít a hajón. A novemberi, februári és márciusi esteken könnyen befogadható darabokat hallhat a közönség. Folytatódik a Világsztárok az évad zenekarával elnevezésű bérletsorozat, tekintettel a jubileumra az Évad zenekara címet kapta az együttes a Művészetek Palotájától.

A sorozatban Beethoven-estet adnak Luis Fernando Perez zongoraművésszel, novemberben Mozart-estet Kocsis Zoltánnal. A januári koncert a magyar-brit változatok alcímet kapta, szólistája Perényi Miklós gordonkaművész lesz. A májusi Franciás impressziókban Emmanuel Pahud fuvolaművésszel játszanak.



Az együttes a 2012-13-as szezonban is folytatja ifjúsági koncertsorozatát az Óbudai Társaskörben és a XIII. kerületi oktatási intézményekben. Az évadban szentendrei és III. kerületi iskolákban is játszik a zenekar, de más városrészekből is szívesen fogadnak felkéréseket.

Az ünnepi évad kiemelt eseménysorozata a Filharmónia Budapest szervezésében megvalósuló magyarországi koncertkörút alkalmával Pannonhalmától Miskolcig a legtöbb magyarországi városba eljut a zenekar, hogy a közönségével közvetlenül ünnepelhessen. A sorozaton Lovas György, az együttes korábbi hegedűművész tagja tölti be a narrátor szerepét, aki műismertetésekkel, anekdotákkal színesíti a fellépéseket.

Az Óbudai Társaskör szervezésében a Kiscelli Múzeum udvarán három nyáresti koncertet tervez a zenekar. A Bécsi Filharmonikusok három szólócsellistája lesz a vendégművész a koncerteken, akik mind magyarok: Nagy Róbert, Somodari Péter és Varga Tamás. A 2013-as magyar-olasz kulturális évad keretében több hangversenyt is szerveznek az Olasz Kultúrintézettel közösen.

Az együttes külföldi koncertfelkéréseknek is eleget tesz a jubileumi szezonban: október 23. és 26. között erdélyi körúton vesz részt, decemberben és januárban a német turné keretében Frankfurtban, Pirmasensben és Göppingenben ad hangversenyt az együttes. 2013. március 24-én Boldoczki Gáborral kiemelt helyszínen koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar: az amszterdami Concertgebouw-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.