Torontói filmfesztivál

Képek: feladta a leckét a nézőknek a Felhőatlasz

A Felhőatlasz című kultregényt sokan megfilmesíthetetlennek könyvelték el, a David Mitchell könyvéből született film hétvégi torontói bemutatója után pedig néhány kritika szerint a szkeptikusok sejtése igazolódott.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.09.11 11:44MTI
KATT a képre >>>

A kritikusok főleg azt fájlalták, hogy a bonyolult szövetű, több szálon és idősíkon zajló történetből született filmet nehéz megértenie annak, aki az eredeti művet nem olvasta.

A nagyjából százmillió dolláros költségvetésű produkció remek sztárszereposztását Tom Hanksszel, Hugh Granttel és Halle Berryvel az élen ugyanakkor minden szakíró dicsérte. Mint a rendezőteam: Tom Tykwer és a Mátrix-trilógiát alkotó testvérpár, Andy és Lana Wachowski is kiemelte, a film rengeteget kívánt a színészektől, akik idősíkonként más és más szerepben térnek vissza.

A Felhőatlasz szombat esti torontói fesztiválpremierjén szinte a teljes szereplőgárda felvonult. Hankshez, Granthez és Berryhez Jim Broadbent, Susan Sarandon, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Ben Whishaw és Doona Bae is csatlakozott a színpadon.

"A film valójában a színészektől követelte a legnagyobb bátorságot. Nagyon kevés olyan film akad, amely annyit kívánt volna a színészektől, mint a Felhőatlasz" - jelentette ki Lana Wachowski a vetítés előtt.

A történet egy 1849-es Csendes-óceáni utazástól egészen a XXII. századi, apokalipszis utáni jövőig repíti a nézőt. Ám míg Mitchell a történet hat, külön futó, de egymáshoz kapcsolódó szálát kronologikus sorrendben írja le, a film visszacsatolásokkal szakítja meg az idősíkokat.

A forgatókönyv születésekor a könyvnek azt az olvasatát állították előtérbe, amely szerint bizonyos témák is összekötik a hat, egymástól független sztorit - mesélte el Lana Wachowski a film sajtóértekezletén.

A rendkívül látványos produkció a gyors tempójú akciótól a kosztümös filmeken és a bűnügyi thrillereken át a vígjátékokig változatos műfaji elemeiből építkezik. A nagyszabású vállalkozás a The Guardian szerint jókora melléfogás, és akik nem ismerik a regényt, nem is fogják érteni. A brit lap kritikusa ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a rendezők ambícióit mégis nehéz lenne kárhoztatni és elismerően szólt a színészi alakításokról is. A Variety háromórás intenzív szellemi kalandként jellemezte a filmet, amelynek végén nagy érzelmi jutalom vár a nézőre. Az Indiewire ugyanakkor vakmerőnek, kaotikusnak és kiábrándítóan fantáziátlannak írta le az alkotást. A The Hollywood Reporter viszont lenyűgözően megszerkesztett, érzelmileg dagályos adaptációként jellemezte a filmet.

Az adaptáció kihívásai ellenére Tom Hanks arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a forgatókönyv azonnal magával ragadta, és már csak azért is megérte elvállalni a filmet, mert láthatta Hugh Grantet kannibálként.

A Felhőatlaszt november 22-től vetítik a magyar mozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.