A nő

Indiai kathak tánccsoport turnéja Magyarországon

Hat, egy-egy természeti erőt képviselő védikus istennőt mutat be Sharmistha Mukherjee világhírű kathak táncosnő és csoportja A nő - Indiai istennők meséi című előadásában péntektől hétfőig négy magyar városban.

2012.08.14 13:59MTI

A nő című táncelőadás középpontjában hat, eddig háttérbe szorított védikus istennő áll: Adití (az anyaistennő), Vács (a beszéd istennője), Bhúmi (a földanya), Aranjáni (az erdő istennője), Rátrí (az éjszaka istennője) és Usasz (a hajnal istennője).

A kathak tánc évszázados történetmesélő táncforma, eredetileg indiai templomi tánc volt, amely a mély odaadás, valamint a boldogság forrása és annak megnyilvánulása. Sarmista Mukherdzsi legújabb koreográfiája az univerzum misztikus és hatalmas női lét ereje előtt tiszteleg. Az egyik legkorábbi ismert indiai irodalmi alkotásban a Rig Védában (i.e. 1700-1100) már vannak utalások különböző istennőkre.

Sarmista Mukherdzsi India egyik legismertebb kathak táncosa. Családja elkötelezett a művészet és a politika iránt. Édesanyja, Szúvra Mukherdzsi híres énekesnő, édesapját, Pranáb Mukherdzsi pedig júliusban választották meg India elnökévé.

A művésznő stílusát a természetesség, a spontaneitás és a féktelen életöröm jellemzi. Szenvedélyes koreográfus, aki sok darabot alkotott és mutatott be Indiában valamint a világ több országában.

Jellemző munkásságára, hogy mindig próbál a hagyományos kathak stílus határain túlnyúlni. A Johann Sebastian Bach klasszikus zenéjére alkotott koreográfiáját óriási siker kísérte Európában. Kísérletező előadásain gyakran használja a multimédia eszközeit.

A bemutatót pénteken a kaposvári Nyári Egyetemen, szombaton Százhalombattán a Summerfesten, Budapesten pedig vasárnap a Mesterségek Ünnepén, végül a debreceni Virágkarneválon, hétfőn láthatja a magyar közönség - olvasható az Indiai Nagykövetségnek, a turné szervezőjének az MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.