Klasszikus zene és operett

A németek imádják a komolyzenét

Virágzik a komolyzene iránti érdeklődés Németországban.

2012.08.04 16:23MTI

A német GfK és a National Association of Event Management (BDV) közös tanulmánya szerint a klasszikus zenei és operettesemények megelőzték a rock-, pop- és musical-produkciókat az élőzenei koncertek jegyeladásaiban. 2011-ben a komolyzenei koncertek, opera- és operettprogramok jegyértékesítése 823 millió euróra nőtt. Ez 2009-hez képest 201 millió eurós, azaz 32 százalékos emelkedés. Az élőzenei piacon a komolyzenei koncertek 30 százalékos részesedést hasítottak ki maguknak, ez három százalékkal több mint 2009-ben. 

Összességében 2011-ben a német szórakoztatóipar forgalma rekord nagyságúra, 3,943 milliárd euróra nőtt. A német polgárok 15,5 százaléka vett részt klasszikus koncerten, opera- vagy operettelőadáson, míg pop- és rock-koncertekre csak 14,1 százalékuk volt kíváncsi. Változatlanul probléma azonban, hogy a komolyzenei programokkal nem sikerült széles körben megérinteni a fiatal közönséget, főképp az "ezüst generáció" látogatja ezeket az előadásokat. 

A klasszikus boom ellenére sem ér el nagy jövedelmezőséget a komolyzene, bár a jegyárak nőttek a 2009-es átlagos 23,61 euróról 31,73-ra. A popzenében egy jegy átlagára 36,50 euró, a musical szerelmeseinek pedig 60,93 eurót kell fizetniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.