Megjelenés előtt élő szefárd lemeze

Zsidó népszokásokról énekel Palya Bea

Augusztus 6-án jelenik meg Palya Bea új albuma: az Ezeregy szefárd éjszaka című koncertlemez anyagát idén április és június között rögzítették.

2012.07.13 11:44MTI

A felvételeken Palya Bea Szefárd triója hallható, azaz az énekesnő mellett Bolya Mátyás (koboz, citera) és Dés András (ütőhangszerek). A formáció szefárd dalokat és saját kompozíciókat egyaránt játszik, a szövegek a női élet csodálatos rítusairól mesélnek - közölte a Sony Music Hungary csütörtökön.

"Már három éve tart nálam a szerelem a szefárd zene iránt. A kis-ázsiai, zsidó eredetű zene az évszázadok során folyamatos kölcsönhatásban volt az iszlámmal, de keveredett a bolgár, a török, a görög muzsikával is, és van benne egy jó adag középkori zene. Az Ezeregy szefárd éjszaka című műsorban spanyol-portugál cantigákat is énekelek, ami ritmus- és dallamvilágában szintén rokon a szefárddal. Szeretném a magyar közönségnek a szefárd szövegkincset is bemutatni, amely eltér a magyar népzenétől, hiszen a tengerpartot, a keleti nyugalmat, a zsidó népszokásokat írja le" - mondta korábban az anyai örömök előtt álló Palya Bea az MTI-nek.

Az énekes szefárd műsorával májusban koncertezett a Művészetek Palotájában, de fellépett Nagyváradon, Vácott, Keszthelyen és Debrecenben is. Palya Bea július 27-től augusztus 5-ig a Művészetek Völgye Palya-udvarában lesz látható és hallható, augusztus 27-én pedig a Zsidó Nyári Fesztivál keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban is fellép.

Palya Bea a mai fiatal énekes generáció egyik legsokoldalúbb alkotója, a magyar népzene mellett a Kárpát-medencei, balkáni, cigány és keleti népek dallamkincsét is felhasználja.

Első szólólemeze, az Ágról ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004), 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu les Complexes című albuma 2008-ban jelent meg, a népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmazó Egyszálének egy évvel később, a 2010-es pedig Én leszek a játékszered címmel egykori táncdalfesztiválos slágereket értelmezett át. Tavaly Ribizliálom címmel válogatást adott ki.

Az Ezeregy szefárd éjszaka című albumon szereplő 14 számos koncertanyag CD-n és digitálisan egyaránt elérhető augusztus 6-tól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.