Világhírű vendégek

Neves Shakespeare-kutató a gyulai Shakespeare Fesztiválon

Végéhez közeledik a 11 napos gyulai Shakespeare Fesztivál: péntek este látható Silviu Purcarete Vihar-rendezése és ez a mű a témája a szombati nemzetközi konferenciának is. A fesztivált vasárnap a Shakespeare-darab dél-koreai előadása zárja.

2012.07.13 10:44MTI

A szombati konferencia díszvendége Nagy-Britanniából Stanley Wells professzor, neves Shakespeare-kutató, aki 40 könyvet írt a témában. A VIII. Shakespeare Fesztivál záró darabja vasárnap a dél-koreai Mokwha Repertory Company A vihar című előadása, amely a 2011-es edinburghi fesztivál nagy sikere volt.

A mai román színház egyik legfontosabb rendezője, a világszerte ismert Silviu Purcarete rendezte A vihar című előadásban - a craiovai nemzeti színház produkciójában - Caliban és Miranda egy szerep. A produkcióról készült fotók erős, festői hangulatot árasztanak - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Az előadásban Prospero Ilie Gheorghe, Miranda/Caliban Sorin Leoveanu, Arielként pedig Valentin Mihali látható.

Mint a produkció ismertetőjében áll, Silviu Purcarete elképzelése szerint Prospero szigete nem más, mint egy idős, megfáradt ember éberálma. A férfi kétségbeesetten próbálja megoldani a problémáit azzal a világgal, amelyet akár valóságosnak is nevezhetnénk. Ebben a létrehozott világban, amely zavaros és melankolikus, semmi sem az, aminek látszik. Itt szörnyek változnak át hajadon leányokká, nemesemberek esnek áldozatul a pajkos szellemeknek és egy ártatlan külsejű szekrény jelenti a túlvilág kapuját.

A VIII. Shakespeare Fesztiválon 36 program szerepel, az esemény az idén egy mű köré szerveződik: A vihart helyezi a középpontba, Shakespeare utolsó drámáját több feldolgozásban is műsorra tűzték. Az első este saját bemutatóként Szergej Maszlobojscsikov rendezésében láthatta a közönség a darabot, amelyet filmvetítéseken és szakmai beszélgetéseken is megidéztek. Emellett koncert és táncelőadás is helyet kapott a fesztiválon: Vukán György Vihar című szerzeményét, a Közép-Európa Táncszínháztól pedig a Vihar és a Shakespeare-mesék című produkciót láthatták az érdeklődők.

William Shakespeare más művei is helyet kaptak a fesztiválon, a zárónapon például És Rómeó és Júlia címmel Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter produkcióját tűzik műsorra.

További információ a fesztivál programjairól a www.shakespearefesztival.hu oldalon található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.