Kiállítás Fekete Zsolt fotográfiáiból

Erdély a Magyar Nemzeti Múzeumban

Erdély nevezetes építészeti emlékei és festői tájai elevenednek meg Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotóművész kiállításán, amely kedd estétől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2012.07.10 17:42MTI

A Megismételt pillanat című tárlaton párhuzamosan tekinthetők meg az Orbán Balázs székelyföldi író, néprajzi gyűjtő és Veress Ferenc, fényképész, feltaláló által a 19. század második felében készített fotográfiák, valamint a marosvásárhelyi fotóművésznek az elmúlt évtizedekben készült képei.

A budapesti intézmény közlése szerint Fekete Zsolt 1999 és 2012 között Orbán Balázs és Veress Ferenc nyomdokain haladva felkereste az általuk megörökített helyszíneket, hogy újra lefotózza és az eredeti, korabeli fotográfiák digitálisan feldolgozott változatával együtt egymás mellett mutathassa be azokat.

A szeptember 23-ig látható kiállításon Erdély nevezetes építészeti emlékei és festői tájai elevenednek meg mintegy 150 évet felölelve - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az időutazás élményét eredeti, korabeli fotográfiák, valamint albumok, könyvek, folyóiratok, tárgyi emlékek teszik teljessé - áll a dokumentumban, amely idézi Fekete Zsolt fotográfust is. "Utazásaim során végig elkísért szellemiségük, amelyekből mind a mai napig táplálkozom. A fizikai út egy belső útkeresési folyamat is volt egyben, amelynek során folyamatosan tanultam az elmúlás derűs elfogadását. Szeretném, ha a vizuális élményen túl ezt is közvetítené a kiállítás, és a látogatók a termeken áthaladva végigjárnák ezt a belső utat is" - fogalmazott az alkotó Orbán Balázsról és Veress Ferencről.

Lengyel Beatrix, a múzeum főosztályvezetője, történész-szakmuzeológusa az MTI-nek elmondta, hogy kiállításon látható mintegy 150 fénykép nagy része már megjelent Fekete Zsolt 2010-es könyvében, ugyanakkor azóta az erdélyi fotós új felvételekkel is gyarapította az anyagot. A kiállítás anyagát a Magyar Fotográfiai Múzeumtól, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból, valamint a Román Nemzeti Levéltár Maros megyei fiókjából érkező digitális kópiák és eredeti felvételek is gazdagítják.

"A látogatók egyszerre láthatják a táj, az építészet, a viselet 19. századi arcát és azt, amit Fekete Zsolt a 20., 21. század fordulóján fényképezett" - fogalmazott a muzeológus, kiemelve, hogy az anyagnak fontos történeti, fotótörténeti vonatkozásai vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.