Több intézmény vitatkozik

Janusz Korczak halálát bírósági ítéletben határozzák meg

Bírósági ítélet születik Janusz Korczak haláláról, mert a zsidó származású pedagógus és író irodalmi hagyatékának szerzői jogairól több intézmény vitatkozik Lengyelországban.

2012.06.22 17:09MTI

Korczak halálának pontos dátumát a Fundacja Nowoczesna Polska alapítvány akarja bíróságilag meghatároztatni, mert az általa vezetett internetes könyvtárban csak 70 évvel a szerző halála után, azaz a szerzői jogok megszűnése után jelenhetnek meg a könyvek - olvasható a lengyel közszolgálati rádió portálján. A gyermekbarát zsidó orvos, pedagógus és író életéről szóló utolsó írásos bejegyzések 1942. augusztus 6-i keltezésűek. Ezen a napon vitték el - tanítványaival együtt - a treblinkai megsemmisítő táborba, de nem sikerült egyértelműen tisztázni halálának körülményeit. 

A világháború után érvényes jogszabályok értelmében a háború idején tisztázatlan körülmények között elhunyt személyek esetében bírósági ítélet alapján 1946. május 9-ét tüntették fel a halál napjaként. Korczak halálának dátumát a lublini járási bíróság 1954-ben határozta meg máig érvényes ítéletében, ami azt jelenti, hogy még négy évig jogvédelem alatt áll hagyatéka. Ezen akar változtatni az alapítvány. A jogörökösök mind a holokauszt áldozatai lettek, ezért az életmű az állam tulajdonába került, 2009-től pedig az olvasói szokásokat támogató és népszerűsítő Instytut Ksiazki foglalkozik a hagyatékkal. 

Az intézmény lengyelországi és külföldi kiadókkal kötött szerződésekre hivatkozva csak 2016 után hajlandó közkinccsé tenni az alkotó műveit. A szabad hozzáférhetőséget szorgalmazó alapítvány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a történelmi és irodalmi források a treblinkai haláltáborba vitelének napját nevezzék meg Korczak halálának időpontjaként, ami azt jelenti, hogy idén járna le a jogdíjfizetési kötelezettség. Több civil szervezet üdvözölné, ha a fiatal alkotók jelképes összegű támogatásának fejében bárki publikálhatná a szerző műveit, mert szerintük a jogvédelem jelentősen csökkenti az életmű elérhetőségét például az oktatók és a kutatók számára. 

Lengyelországban idén Janusz Korczak-emlékév keretében idézik fel az árvaházalapító orvos-pedagógus-író személyét és eszméit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.