Nyulász Péter írta a bábdarabot

Helka, a Balaton tündére a Séd völgyében

Megkapó helyszínen, a Séd völgyében, a Jezsuita-templom tövében mutatja be a veszprémi Kabóca bábszínház legújabb, egyedülálló produkcióját, a Helka, a Balaton tündére címűt.

2012.06.16 09:03MTI

A Jezsuita-templom melletti természetes domb tökéletesen alkalmas a bábszínházi nézőtérnek, ülő alkalmatosságnak szalmabálákat helyeztek ki. A monumentális színpadkép, az aprólékosan kidolgozott színpadkép vonzza a tekintet; ha nem előzte volna meg nagy várakozás a szombati ősbemutatót, csupán a völgyben sétálók is megtöltötték volna a pénteki főpróbát.

Nyulász Péter: Helka - A Burok-völgy árnyai című regénye tavaly az Év gyermekkönyve díjat nyerte el. A szerző maga írta a Kabóca bábszínháznak a bábdarabot; a produkció, mint vízi bábszínház egyedülálló.

"A darab a Balaton és a Bakony legendáit dolgozza fel és gondolja tovább, mely Helka és Kelén történetén alapul. Két gyerek a főszereplője, akik manókkal vágnak neki a nagy kalandnak, útjukat tündérek, boszorkányok, óriások és sárkányok keresztezik. Ennél fogva a színpadon különböző vízi produkciók, csodák történnek: vízisárkány, szökőkút, vízesés és más vízi trükkök" - mondta Székely Andrea rendező, a Kabóca bábszínház igazgatója az MTI-nek pénteken, a főpróba előtt.

Hozzátette: a vízi bábszínház rendkívül ritka, távol-keleti technika, amely azonban mégis más, mint amit most a Kabóca színpadra vitt; az inkább cirkuszi, míg a veszprémi színházi produkció.

Maga a díszlet is különleges: hat tonna vizet rejt a műszaki szakértők által megtervezett medence, amiből sziklák, sás, rejtett lak, várkastély, hegyorom bukkan elő - ahogy éppen a történet kívánja. A színészek a medence előtt játszanak, de a bábok néha a vízből bukkannak elő.

"Igazi családi darab ez, a legkisebbektől a felnőttekig mindenki élvezi. A legkisebbek a látványelemek miatt, hiszen amint besötétedik, a színpadot megvilágítjuk, a felnőtteknek azért, mert olyan történeteket mond el, amit jó feleleveníteni, vagy megismerni" - magyarázta Székely Andrea.

A csaknem kétórás, két felvonásos szabadtéri előadásban a Kabóca bábszínház valamennyi színésze szerepel, vendég színészként Érsek-Csanádi Gyöngyi lép fel, mint Bora boszorkány.

Bár az előadás szabadtéri, a díszletet fel lehet építeni belső térben is, ezért Helka nem vonul vissza a nyár végén, hanem a Kabóca bérletes előadásai között porondon marad - jegyezte meg Székely Andrea.

A Helka, a Balaton tündére ősbemutatójára szombaton este fél kilenckor kerül sor, a Kabóciádé fesztivál keretén belül, majd július 27-én és augusztus 24-én fél kilenckor játsszák ismét.

A darab zeneszerzője Nyitrai László, díszlettervezője Gyarmathy Ágnes. A szerepeket Érsek-Csanádi Gyöngyi, Baranyai Anita, Fige Tamás, Futó Ákos, Jakab Ádám, Lovászi Edina, Mákszem Lenke (Helka) alakítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.