Tűzrakás és tűzugrás várja a közönséget

Múzeumok éjszakája - Programok a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A Bajor Gizi Színészmúzeumban az alapítás 60. évfordulója alkalmából a névadó három legendás szerepére emlékeznek a múzeumok éjszakáján, június 16-án.

2012.06.09 17:53MTI

Bajor Gizi 1941-ben Ibsen Nórájának, 1949-ben Tolsztoj Anna Kareninájának címszerepét, 1950-ben, utolsó színpadi alakításában Schiller Ármány és szerelem című művének Miladyjét játszotta, a Múzeumok éjszakája estéjén utódait látják vendégül - olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A program házigazdája Kedvek Richárd lesz, aki ezen az estén Helmer, Vronszkij és Ferdinánd alakját idézi fel.

Június 16-án 15 órától a Szent Iván-napi népszokásokat elevenítik fel sok zenével, játékkal, kézműves programokkal a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Ezt követően Fabók Mancsi Bábszínháza produkciója, A székely menyecske és az ördög című népmese látható, majd Szent Iván napi tűzrakás és tűzugrás várja a közönséget. Tizenhét órától ünnepség keretében hozza nyilvánosságra a Színházi Kritikusok Céhe a tagok által titkos szavazással megválasztott idei életműdíjas nevét. Nánay István és Tompa Andrea kritikus vezetésével beszélgetés keretében mutatják be a díjazottat magyarországi és határon túli szakemberek és művészek közreműködésével. Az eseményen a szeptember 16-i Színikritikus-díj gála egyik színművész-műsorvezetője, Kocsis Pál is színre lép.

Este 6 órától kiállítás-megnyitót tartanak: a Magyar Állami Operaház színháztörténeti fontosságú jelmezeket ajándékozott az OSZMI-nak, a múzeumok éjszakáján ebből láthatnak válogatást a látogatók. A megnyitót követően Ibsen Nóra című művének meghatározó pillanatát, a női függetlenséget jelképező Tarantellát idézik fel. Bajor Gizi csörgődobja az egykori előadás emléke, amelyet ezen az éjszakán a látogatók is megcsodálhatnak.

A darab kiemelkedő pillanatát felvételek segítségével idézik meg, így látható Eszenyi Enikő, Takács Katalin és Balsai Mónika a szerepben. Személyesen pedig Botos Évával találkozhatnak a nézők, akiket közös tánctanulásra is várnak. Tolsztoj Anna Karenina című regényének számos színpadi adaptációja született, a múzeumok éjszakáján Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicaljéből látják vendégül Nagy Anikót, az ősbemutató címszereplőjét, Balla Eszter pedig kedvenc musical-részleteit adja elő.

Schiller Ármány és szerelem című művét, a Milady alakját Csákányi Eszterrel idézik fel, aki Kaposváron, Mohácsi János rendezésében játszotta a szerepet. A színész dalokban mesél a női létről. Az este folyamán könyvbemutató is várja a látogatókat: Vendégségben Bajor Gizinél címmel jelent meg kötet az ünnepi év alkalmából az OSZMI munkatársainak tanulmányaival.

Az írásokból az érdeklődők megismerhetik Bajor Gizi életét, fennmaradt emlékeit és a Bajor Gizi Színészmúzeum történetét. Tíz órától a hatvanas-hetvenes évek hangulatát idézik fel Domonkos Sándor kiállításával, a HOPPart társulat tagjainak zenés tárlatvezetésével.

A programot követően Darvas Ferenc zongorista-zeneszerző a 20. század dalaiból válogat fülbemászó, mindenki által ismert szerzeményeket. Felidézi édesapja, Darvas Szilárd költő, humorista, konferanszié alakját és énekelni várja a közönséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.