A szív nyelvén beszélő szerelmi költészet

Dél Afrikai táncosok idézik meg az ősi kultúrát

A dél-indiai devadasi táncosok öröksége, a szív nyelvén beszélő szerelmi költészetük, amely közel kétezer éven keresztül utazott Tamilnadu királyi udvaraiból és templomaiból a külföld globális színpadaira.

2008.05.15 17:30ma.hu

Ellentétben India egzotikus megközelítésével - amely igen népszerű manapság - ez az est, a dél-indiai táncosok eme örökségét szeretné ünnepelni egy univerzális nyelven beszélő, költészettel-teli-előadói est keretében. 

Ritmikus absztrakt tánc keretén belül megéledő arcjáték invitálja a közönséget, hogy belépjen a lírai képzetek eme világába, reményeibe, álmaiba, gyötrődéseibe és végtelen folytonosságába. MARAPU – DEVADASI ÖRÖKSÉG Indiában a huszadik századig a zene és a tánc a királyi udvarok kultúrájához tartozott, vagy a Hindu templomok rituáléjának részét képezte. 

Itt alakultak meg azok a professzionális táncosokból és zenészekből álló közösségek, melyekben a táncosokat devadasiknak hívták, akiknek eredete az időszámításunk előtti első századig vezethető vissza. 1947-ben, a függetlenné vált Indiában az istenek és nők közötti rituális házasságot végleg betiltották, így a devadasik elvesztették jogaikat a templomokban, és ez sokukat nyomorba taszította. Az új időszak egy új, szociálisan semleges elnevezést, a „Bharata Natyam”-ot adta a művészeti ágnak, és világi színpadokra került az, ami évszázadokig „Dasi Attam”, „Chinna Melam” vagy „Sadir” néven volt ismert. 

A Bharatanatyam ma reneszánszát éli Dél-Indiában, de ismertté vált és elterjedt az egész világon, mint ősi gyökerű, dél-indiai szakrális, klasszikus táncműfaj. Saskia Kersenboom A szanszkrit és dravida nyelvek, a hinduizmus, az indiai dráma és esztétika és az indiai zeneelmélet terén folytatott tanulmányokat Dél-Indiában és Hollandiában. Akadémiai tanulmányait összekapcsolta dél-indiai tánc, ének, és a „vína” hangszer indiai mesterek révén való megismerésével. 

Tánc tanulmányait Nandini Ramani-nál kezdte Madraszban, aki a legendás táncos T. Balasaraswati egyik első tanítványa. A dél-indiai Tamilnadu államban, a Tiruttani Sri Subrahmanya Templom egykori templomi táncosnőjétől, az egyik utolsó devadasitól, P. Ranganayaki-tól is tanulhatott, rituális éneket és táncot. Saskia fellép Európában, Amerikában és Indiában, valamint különböző országok konzervatóriumaiban és egyetemein tanít, illetve meghívott professzorként vagy tudományos munkatársként dolgozik. 

Bittner Meenakshi Dóra India érdemes művészének, Jayanthi Subramaniamnak magyarországi tanítványa. 1997 óta foglalkozik dél-indiai szólótánccal Bharatanatyam stílusban, 2000-től folytat tanulmányokat Dél-Indiában. Vizsgaelőadását, az Arangetramot, 2005. májusában, Madraszban mutatta be. 2007-ben a Magyarországon 10 éve nem látott, tradicionális karnatikus élőzenei kísérettel bemutatott, nagy sikerű Bharatanatyam előadás táncosaként is láthatta őt a magyar közönség. Az előadás után találkozzon a művészekkel! 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.