Klasszikus könyv a 110 éves háborúról

Az "El Classico" mögött rejlő történelem

"Egy Barcelona - Real Madrid örökrangadó már régen nem csak egy labdarúgó-mérkőzés, hanem sokkal több annál."

2012.05.27 12:29Konrád - ma.hu

Várhatóan június közepén jelenik meg a Margitay testvérek könyve, ami összefoglalja a két spanyol gigaklub 110 éve kezdődött háborújának történetét.

Noha, a két focicsapat egymás elleni mérlegének összevetése nem túl komoly feladat, és nem is feltétlenül érdemel egy külön kötetet, de aki kicsit is tanulmányozta a labdarúgás történelmét tudja, hogy bár manapság a nemzetközi labdarúgó szervezetek komolyan szankcionálják a politika beavatkozását a sportba, ez nem mindig volt így.

A Barca és a Real történelme márpedig tele van politikai felhangokkal, a két csapat viszonya ma is jelképe a katalán-spanyol ellentétnek. A két klub elmúlt több mint száz évben játszott szerepe a labdarúgásban, a rajongók száma és a tény, hogy az EB és VB címvédő válogatott gerincét adják, csak még jobban kiemeli ezt az ellentétet.

Az ABA kiadó gondozásában megjelenő könyv pontosan ezért született, hiszen a két csapat egymás elleni eredményeinek ismertetésén kívül megpróbálja bemutatni a labdarúgó-mérkőzésen túl mi is rejlik az “El Classicok” mögött.

Szóba kerül a politika, a pénz, a szurkolói gyűlölet, és említésre kerülnek a nagy játékosok, különösen kiemelve a magyar vonatkozásokat. Hiszen a királyi klub ikonikus játékosa volt egykoron Puskás Ferenc, míg Kubala László szobra 2009 óta áll a Nou Camp stadion előtt  -mindenkit emlékeztetve a klub magyar legendájára.

A Margitay fivérek könyvének talán egyetlen hibája a borító. Tény, hogy Lionel Messi és CR7 jelenleg a világ két legjobb játékosa, ám korántsem vezérei csapatuknak. Ha már a két csapat háborúját akarjuk hangsúlyozni, talán jobb választás lett volna Guardiola, Raúl, Di Stefano, Maradona vagy a mai két csapatkapitány Puyol és Casillas.   

Ettől eltekintve a könyv remek összegzés a világ jelenlegi két legjobb csapatának történelméről. Kis méretének köszönhetően kiválóan elfér zsebben is, még egy igazi fanatikusnak is jól jöhet abban a nehezen elképzelhető esetben, ha valamelyik egymás elleni meccs eredményére nem emlékszik egy sörözés alkalmával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.