Az orvosi-krimi író hazánkba látogatott

Robin Cook a könyveiről beszélt Budapesten

Robin Cook amerikai bestseller-szerző úgy véli: eddig megjelent több mint kéttucatnyi orvosi krimijével szerepet játszott az orvostudomány reális képének kialakításában. A népszerű író, aki európai körútja során látogatott a magyar fővárosba, erről keddi budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

2008.05.14 10:44MTI

A legtöbb olvasónak talán a Kóma című regény ugrik be elsőként, ha Robin Cook nevét meghallja, ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy az 1977-ben megjelent orvosi krimiből szinte azonnal nagy sikerű filmfeldolgozás készült Michael Crichton rendezésében, Michael Douglasszel a főszerepben.

- A Kóma előtt a regények többnyire romantikus képet festettek az orvostudományról. Az orvostudomány reális képének kialakításában van szerepem - magyarázta az újságíróknak a ma már 68 esztendős szerző regényének kirobbanó hatását, ami a később készült mozifilmekben és televíziós sorozatokban is megmutatkozott. 

A Kóma Robin Cook második munkája volt, 1972-ben megjelent első regénye megbukott. A gyötrelem éve című könyv sikertelenségére visszaemlékezve a szerző megjegyezte: "összetörtem, újraolvastam, és rájöttem, hogy egy apró hiba volt benne: unalmas volt". 

A következő pár évben viszont kétszáz bestsellert olvasott el, és rájött, hogy milyen sokféle módon lehet érdekessé tenni a mondanivalóját. Listára gyűjtötte a technikákat, amelyekkel fenn lehet tartani a feszültséget és az izgalmat. 

- Ha valaki bestseller-írásra adja a fejét, annak már nem kell kétszázon átrágnia magát, elég, ha előveszi a Kómát. Így kell bestsellert írni! - foglalta össze derültséget keltve a szikár, ősz hajú szerző. 

Ez a könyv egyébként anyagi biztonságot is teremtett számára, hiszen 11 millió példány kelt el belőle. Ennek ellenére, és csaknem 30 kötettel a háta mögött sem érzi magát írónak. 

- Minden új könyv megírása előtt bizonytalan vagyok, hogy sikerül-e újra - árulta el Robin Cook. Mint mondta, orvosi egyetemet végzett, és az életét ennek a hivatásnak szentelte, önmagát is orvosként határozta meg. Amit az írásról, mint szakmáról tudni kell, azt "ügyesen megtanulta". 

Hangsúlyozta: amellett hogy szórakoztatni akar, azért adta írásra a fejét, mert szeretne közérthetően tanítani a könyveiben, amelyek főként az orvostudomány új vívmányaival foglalkoznak, többek között a szervadományozással, szervátültetéssel, genetikával vagy gyógyszerkutatással. 

Orvosi témájú könyveire tudományos szempontból nagyon alaposan felkészül. Egy-egy témához behatóan tanulmányozza az illető szakterületet, a törvényszéki orvostanról szóló thrillereinek hitelességéhez például szakképzésen is részt vett, sőt Miamiban dolgozott is ezen a területen, többek között boncolásokat is végzett. A sokadik orvosi könyv után még mindig az inspirálja, mint kezdetben: "ötven évvel ezelőtt nem lett volna ennyi téma, de manapság szinte minden nap felmerül az orvostudománnyal kapcsolatban valami újdonság, amiről könyvet lehetne írni" - mutatott rá Robin Cook.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.