Kedvezőek a nemzetközi kritikák

Mississippi Big Beat: Delta Disco

Nemcsak Magyarországon, hanem Európában is kuriózumnak számít a Mississippi Big Beat electro nu blues/blues beat zenéje: a csapat a napokban jelentette meg első albumát Delta Disco címmel.

2012.05.05 11:15MTI

"Holland kiadónk, a Black And Tan Records meglehetősen komoly, nemzetközi médiahátteret biztosított az anyagnak, sorra jelennek meg a lemezkritikák, beszámolók Ausztráliától Finnországig. Az eddigiek alapján örömmel mondhatom, hogy a Delta Discót keblére ölelte az erre fogékony célközönség" - mondta Oláh Andor, a Mississippi Big Beat szájharmonikása.
   
Mint kifejtette, a zenekar által játszott stílus Magyarországon kívül is ritka, de jegyzett kategória. Évek óta sokan kísérleteznek a blues beat-tel egy-egy szám erejéig, ám a Mississippi Big Beat-hez hasonló, teljes mértékben erre alapozó formációból nagyon kevés van. A Black and Tan Európa egyetlen blues beat-re szakosodott kiadója.
   
"Húsz évvel ezelőtt volt a blues mindmáig utolsó felfutása Magyarországon, a szakma pezsgett, ám az azóta eltelt két évtizedben a műfaj iránti érdeklődés soha nem látott mélységekbe zuhant. Ma, Magyarországon lemezeladás tekintetében ezzel a zenével jó esetben néhány száz embert érhetünk el, így a nyugati kiadó az egyetlen alternatívánk volt" - fogalmazott a zenész.
   
A Mississippi Big Beat-ben Oláh Andor mellett Gál Csaba Boogie pedig gitározik és énekel, az elektronikus alapokért (loopok, beatek, programozás, hangmérnöki munka) Máté Szabolcs és Dure felel.
   
"A Big Beat-tel az egyik fő célunk a blues szélesebb réteghez eljuttatása. Úgy gondolom, ennek a műfajnak is idomulnia kell az adott korhoz, hogy megőrizze aktualitását. A múlt természetesen fontos, ezért kötelességünk felidézni a klasszikusokat is, tudatosítani jelentőségüket a hallgatóságban. A blues-beat a stílus megreformálásának egyik kis elágazása: a Delta vidéki, tradicionális, akusztikus blues és az elektronikus elemek fúziójaként teremtettük meg saját hangzásunkat, amely jól táncolható, így nagy tömegek számára bizonyulhat fogyaszthatónak" - mondta Oláh Andor.
   
Kitért arra, hogy bár eredetileg nyers produkcióban gondolkodtak, a Delta Disco végül 450 munkaóra és "a részletekkel való végtelennek tűnő bíbelődés" után készült el. A szájharmonikás szerint megérte.
   
A lemez bemutatója május 12-én lesz a Fonó Budai Zeneházban a Folk Feszt keretein belül. "Az utóbbi másfél évben játszottunk Franciaországban, felléptünk a Szigeten és ami külön öröm, 2013 januárjában Memphis-be is eljuthatunk" - mondta végül Oláh Andor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.