Húszmillió dollárért megvásárolható

Csillagászati összegért eladó egy mogulkori nyakék

A Bonham árverési ház bejelentette: húszmillió dollárért (mintegy 4,4 milliárd forintért) eladó a mogul birodalom idejéből származó, öt laposra csiszolt gyémántból álló, smaragd függőkkel díszített nyakéket.

2012.05.01 22:26MTI

A mogul nyakék rendkívüli alkotás színtelen, érdes gyémántjaival, amelyeket az indiai Golkonda bányáiban találtak a mogul birodalom idején (XVI.-XVII. század).
   
A 28 karátos középső kő az eddig ismert legnagyobb fennmaradt laposra csiszolt gyémánt, és a nyakláncot alkotó 16-28 karátos gyémántok alkotják a legnagyobb ismert, a mogul birodalomból származó laposra csiszolt gyémántkollekciót. A gyémántok minden valószínűség szerint az egyik mogul császár tulajdonában voltak.
   
Matthew Girling, a Bonhams ügyvezető igazgatója közleményében rámutatott, hogy a vétel iránt nagy érdeklődés mutatkozik az ékszerész szakma és a potenciális vásárlók között is.
   
A mogul császárok és a maharadzsák számára a drágakövek minősége és mérete mindenekfelett fontos volt, és a laposra csiszolt gyémántokat mindenekelőtt a tisztaságukért és a méreteikért kedvelték.
   
Az összesen 96 karát súlyú, laposra csiszolt gyémántokból álló ékszer célja a kövek szépségének kihangsúlyozása volt anélkül, hogy fel kellett volna áldozni a méretüket.
   
Az Amerikai Drágakő Intézet (GIA) feltételezi, hogy az öt, szinte teljesen színtelen gyémántot ugyanabból a kristályból vágták ki. A kolumbiai smaragd függőket később erősítették a nyakékhez, a XVIII. század végén vagy a XIX. század elején.
   
Az ékszer túlélte a politikai rendszerek, ízlések és divatok változását. Számos indiai királyi ékszer szenvedte meg a XIX. és a XX. századi divatot, újakkal cserélték le vagy nyugati stílusú briliánssokká csiszolták át a gyémántokat. A mogul birodalom gyengülésével és összeomlásával párhuzamosan szóródtak szét vagy vesztek el a királyi ékszergyűjtemények darabjai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.