Változatok északi fényre

Norvég hétvége a Duna Televízióban

A szédítő fjordok, a villódzó északi fény és a fehér éjszakák földje - ez Norvégia. Az Európa peremén fekvő ország azonban több a ragyogó természeti szépségeknél: az itt élőknek sikerült létrehozniuk egy példásan működő jóléti társadalmat, ahol ismeretlen a nincstelenség és a visszaélés.

2008.05.09 18:30ma.hu

Ezt a nagyszerűen működő világot ismerhetik meg a nézők május 16. és május 18. között a Duna Televízióban a Norvégia nemzeti napja köré szőtt tematikus hétvége műsoraiból. 

Három napig Északra kirándulhatnak a Duna Televízió nézői. A külön ez alkalomra forgatott Változatok északi fényre - Norvégia két tételben című dokumentumfilm varázslatos tájakra kalauzol, különleges emberekkel ismertet meg. 

A forgatócsoport ellátogatott az Északi Sarkkör felett fekvő halász-településekre a híresen szép Lofoten-szigeteken, megnézte, hogyan tenyésztik a rénszarvast lappföldi rokonaink, majd a fővárosi norvégok nyugalmának titkát próbálta megfejteni. A nézőkre különleges élmények várnak: többek között megtudhatják, hogy mennyi zsebpénzt keres egy tőkehal-nyelvet vágó kisfiú, hogyan kell rénszarvascsordát hajtani és mivel foglalkozik a Lapp Parlament. 

A fővárosi élet forgatagáról pedig az Oslo, a tenger városa című filmetűd tudósít. Az ismereteket tovább bővíti a Duna Televízió nagysikerű sorozata, a Minoritates Mundi két fejezete. A Norvégia az északi ország két, egymással is rokonságban álló népcsoportját mutatja be: a lappokat, akik heroikus szívósággal küzdötték fel magukat az őslakos nép megbecsült státuszáig, és a fjordok országában letelepedett magyarokat. 

A Norvégia közel van még mélyebben közelíti meg ezt a témát. A lappok, bármennyire kevesen vannak is, kitartó politikai küzdelem árán jól működő autonómiát hoztak létre és Oslóban is jelen vannak a politikai életben. Ugyanakkor érdemes nyomon követni egy igen tevékeny, a kárpát-medencei gondok iránt érzékeny és mindig segítőkész magyar csoport munkáját. Mindezt tetézi az az érdekesség, hogy a közös ügyek fölött a norvég királyi házaspár is bábáskodik... 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.