Könyvfesztivál

Megjelent a Párhuzamos olvasókönyv

Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének forrásai és visszhangjai olvashatók a Párhuzamos olvasókönyv című kötetben, amely a csütörtökön kezdődő XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából jelent meg.

2012.04.18 16:45MTI

A Párhuzamos történetek függelékeként megjelenő olvasókönyvben a regénybeli események hitelességét megalapozó dokumentumok, levelek és a regényhez felhasznált irodalom részletes listája is megtalálható. Emellett az érdeklődők a regény megjelenése után készült két interjút, Christina Virágh, Radics Viktória és Markója Csilla egy-egy esszéjét olvashatják. A könyvet Nádas Péter saját fotói, a háromkötetes nagyregényben ábrázolt történelmi korszakot és helyszíneket jellemző vagy megírása közben a szerzőt inspiráló archív fényképfelvételek illusztrálják.

A könyvfesztiválra megjelenik Nádas Péter több műve is, az Egy családregény vége című kötet hetedik kiadása, az Emlékiratok könyve ötödik kiadása, az Évkönyv harmadik kiadása és a Párhuzamos történetek harmadik kiadása is.

A Párhuzamos történetek tavaly Angliában és Amerikában angolul egy kötetben, idén németül és franciául jelent meg. Norvégül pedig a jövő héten kerül a könyvesboltokba a második és harmadik kötet - mondta el Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó igazgatója szerdán Budapesten. Emlékeztetett arra is, hogy Christina Viragh kapta meg a lipcsei könyves fesztivál műfordítói díját a Nádas-regénnyel végzett munkájáért. Offenburg önkormányzata ugyancsak a Párhuzamos történetek német változatának ítélte oda az úgynevezett Európai Műfordítói Díjat.

Nádas Péter szólt arról, hogy a jövő héten Oslóba megy, mivel a Párhuzamos történetek második és harmadik kötete megjelenik Norvégiában, Svédországban pedig májusban kerül az olvasók elé az első rész. Mint mondta, ahogy megyünk előre az időben, egyre bizonyosabb, hogy a Párhuzamos történeteknek nem lesz negyedik kötete. Bár ezt nem is tervezte, csak játszott a gondolattal, hogy tovább írhatja. A szerkezet elbírná, de nem lenne értelme tovább írni, mivel újat csak abban tudna mondani, hogy a figurákkal mi történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.