Új Funktasztikus lemez

Hip-hop és retró jól megfér együtt egy albumon

A látszat néha csal: Táncdalok, sanzonok, melodrámák címmel, a hatvanas évek vinyl lemezvilágát idéző borítóval jelent meg a hazai hip-hop színtér egyik legfontosabb szereplője, Funktasztikus (Csató Adorján) új albuma.

2012.04.14 11:35MTI

A dokumentarista értékű, társadalomkritikus szövegeit elképesztően pergő nyelven előadó mezőkövesdi rapper nosztalgiázni is szeret. "Ahogy Amerikában a feketék a szövegeikben a saját történelmükből, múltjukból merítenek, én is azt teszem, csak magyar vonatkozásban. Ügyelek rá, hogy hű maradjak az autentikus rap gyökereihez, attitűdjéhez, miközben 20. századi hangulatokat, utalásokat, párbeszédeket csempészek a zenémbe. Célom szórakoztató, kulturális értékeket is hordozó dalok, lemezek készítése" - hangsúlyozta Funktasztikus az MTI-nek.

A rapper Jelentések Fanyarországról című, 2009-ben megjelent legutóbbi anyagán használta először a Funktasztikus nevet (korábban Funk N' Stein, majd Interfunk volt). Azon a lemezen Kellér Dezső egykori humoristával, konferansziéval beszélgetett, most mások mellett Rátonyi, Feleki Kamill, Mezei Mária hallható bejátszásokról, de Farkas Bertalan kilövése az űrbe is meg van örökítve.

"Ez egyfajta tisztelgés a régi korok énekeseinek, dalszerzőinek, szövegíróinak, művészeinek, nagyjainak. Kedvelem a róluk szóló irodalmat is, kedvenceim között van a Magyar Rádió és Televízió Évkönyve-sorozat. Már a 2000-ben megjelent Félbetépett tikett című lemezemen ollóztam régi hazai előadóktól, de a kiforrott koncepció csak akkor tudott kikristályosodni, miután otthon tudtam rögzíteni, összerakni albumaimat. Kismillió hangminták halmaza, amelyet éjt nappallá téve farigcsálok" - fejtette ki.

Kitért arra, hogy gyerekkorában sokat hallgatott bakelitről meséket, hangjátékokat és évtizedek óta szenvedélyesen gyűjti is ezeket a vinyleket. "Imádom továbbá az igényes kartontokokat, grafikákat, tasakterveket, korongmatricákat. Kincseim között van néhány képeslap-lemez is".

Funktasztikus egyik korábbi számának címe: Próbálj meg lassan beszélni, pedig ő maga hihetetlen sebességgel tud rappelni. "Számomra a szöveg mellett a legfontosabb a stílus és a flow. Fu-schnickenst, Tung Twistát, Spice-1-t hallgattam a kilencvenes években és nagyon megtetszett a technikás rap. Már az első demóm is száz százalékban nyelvtörő volt 1997-ben" - mondta.

Elsősorban otthona, Borsod, a helyi élet ihleti szövegeit. Durván és keményen őszinte világot tár a hallgató elé szegénységről, munkanélküliségről, bűnözésről, az Avasról, a lepusztult lakótelepről, bezárt gyárakról, cigányokról, kurvákról, és ezt házi készítésű videóiban is bemutatja. Ahogy az albumot záró B-A-Z című számban fogalmaz, Borsod-Abaúj-Zemplén a rendszer vesztese, itt "szokd meg, hogy az élet egy nyeretlen kaparós sorsjegy".

"Nem harcolok, nem akarom megváltani a világot, csak elmondom a gondolataimat, érzéseimet. Szubjektív kordokumentumok ezek, amiket ösztönösen írok. A mindennapokról keserédesen, magyar fanyarsággal, a megyémről, amelyet tönkretett a rendszerváltás és sokan legszívesebben még a térképről is leradíroznák" - szögezte le.

Funktasztikus szövegeiben nem foglalkozik napi politikával, csak érintőlegesen. "Nem könnyű játék ez itthon, könnyen beskatulyázhatnak. Nem is szimpatizálok egy párttal sem, számomra mind hiteltelen".

Mint mondta, nem tudja, hol a helye a magyarországi hip-hop színtéren, de hisz abban, hogy a lehető legegyenesebb utat választotta.

A rapper mezőkövesdi otthonában veszi fel számait, néhány társával készíti a videókat, Funkton néven saját kiadója van. "Minden low budget, de törekeszem arra, hogy még jobbak legyenek a munkakörülményeim és ezáltal a dalaim is. Nem panaszkodom, örülök annak, hogy azzal foglalkozhatom, amit a legjobban szeretek csinálni, főleg ha némi pénzem is van belőle. Bár szerény körülmények között, de szívvel, lélekkel küldöm az igét, ahogy az új lemez egyik számában is fogalmazok" - tette hozzá.

A lemezen sok közreműködő volt, köztük Faktor, Jossa, Suhov, Siska, Gabó, Dj Gratt, Nyikes Linda, 2arc, MC Cave, Dracool-A, Shocker Rhymes és Thysta, Alabama. A CD belső papírtokján Funktasztikus köszönetet mond anyukájának is, aki szintén vissza-visszatérő közreműködő a lemezen: időnként porszívózik vagy éppen szól, hogy kész az ebéd.

Kitért arra, hogy ezer terve van, hamarosan elkezdi az Alagútrendszer című mixtape alapjainak készítését. Megjegyezte: érdekes együttműködéseket szeretne "a szokásos mocskos ütemekre", múltidéző közjátékokkal. Funktasztikus hamarosan befejezi az új albumon szereplő Vajon mit mondanának? című dalhoz készült videó munkálatait is.

Funktasztikus Táncdalok, sanzonok, melodrámák című hip-hop albumát a DDK Records forgalmazza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.