Ingyen filmvetítések

Japán filmnap a Toldi moziban a katasztrófa évfordulóján

Az egy évvel ezelőtti japán földrengés és szökőár évfordulójáról filmnappal, öt alkotás vetítésével emlékezik meg a Japán Alapítvány a budapesti Toldi moziban vasárnap.

2012.03.10 08:04MTI

A 2011. március 11-én Japán északkeleti részét sújtó földrengés és szökőár megdöbbentő képei bejárták a világot. Japán a Föld minden zugából, így Magyarországról is rengeteg együttérzést és segítséget kapott, ezért határozott úgy a Japán Alapítvány Budapesti Japán Kulturális Központ, hogy ingyen filmvetítéseket tart az évfordulón.

Három, a katasztrófa utáni talpra állást bemutató dokumentumfilm és két, a mai japán emberi kapcsolatokról szóló, hátterében a szerencsétlenséget és a helyszíneket bemutató film szerepel a programban - tájékoztatta az MTI-t a Japán Alapítvány.

A Haru című játékfilm Kobajasi Maszahiro (Masahiro Kobayashi) rendezése. Az alkotó - aki a forgatókönyvíró is - azt írta filmjéről: "amikor a Haru utazása történetéhez hozzákezdtem, felrémlett előttem megboldogult édesapám képe. Bizonyos tekintetben a film az apám és énköztem húzódó, mélységesen személyes konfliktus története".

A másik játékfilm a Kvartett, Mimura Jun-icsi (Jun-ichi Mimura) alkotása. A tengertől elhódított területekre épített új város, Urajasu (Urayasu) harmincadik évfordulójára készült tavaly. A regényen alapuló történetet a márciusi japán földrengés idején forgatták több mint hétszáz helyi lakos részvételével. A közösség úgy döntött, hogy a forgatás a katasztrófa ellenére se álljon le.

A Ganbappe! - Hawai táncoslányok Fukusimából című 100 perces dokumentumfilmet Kobajasi Maszaki (Masaki Kobayashi) rendezte. A film a földrengés és szökőár utáni Japánról szól. A Spa Resort Hawaiians szálloda és fürdőközpont teljesen megsemmisült, az ott dolgozók helytállását mutatja be a film.

A Látod a fényeket? - Az első fesztivál Japánban a cunami után című dokumentumfilm arról szól, hogy a természeti csapás után sokan úgy vélték, nem tudják megtartani az évszázados hagyományt, a lelkek fesztiválját, de a lakosság úgy döntött, mégis megrendezik.

A Tengerre a romok között című 48 perces dokumentumfilm pedig a súlyos károkat szenvedett Ofuntóról, Északkelet-Japán egy kis halászfalujáról szól. A film a helyi halászok közösségének útját dokumentálja a helyreállítás felé, három hónappal a földrengés után.

A japán filmeket vasárnap délután négy órától vetítik a budapesti Toldi moziban, a belépés ingyenes - olvasható a mozi honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.