Tetemes összeg

45 millió fontért mentettek meg egy Tizianót a britek

Tetemes összeget, 45 millió fontot "fölhajtva" vásárolta meg közösen a londoni és a skót Nemzeti Galéria Tiziano mesterművét, a Diána és Kallisztót, amely így Nagy-Britanniában maradhat és a nagyközönség elé kerülhet.

2012.03.02 08:48MTI

A képet kétszáz éve őrzik a szigetországban, most közalapokból, magánadományozóktól és a londoni Nemzeti Galéria (National Gallery of Portraits) tartalékaiból származó pénzek révén sikerült elérni, hogy közgyűjtemény részeként a nagyközönségé legyen.

A 45 millió fontos vételárból 25 millió érkezett a londoni galéria tartalékaiból, az összeg csaknem fele az intézmény műalkotások vásárlására elkülönített alapjában lévő pénznek.

A vásárlásnak köszönhetően a Diána és Kallisztó újra társa, a Diána és Aktaión című remekmű oldalára kerül. A londoni és a skót Nemzeti Galéria 2009-ben vásárolta meg közösen az utóbbi festményt.

"A világ legnagyszerűbb festményei közül való két alkotások ezek", amelyeknek mindig is egymás mellett kellett volna lógniuk - fogalmazott John Leighton, a National Galleries of Scotland főigazgatója.

A XVI. században élt velencei mester, Tiziano két festménye 1798 óta tartózkodik Nagy-Britanniában, de a Diána és Kallisztót magángyűjteményben őrizték.

Gazdája, Sutherland hercege 2008-ban ajánlotta fel, hogy közintézményeknek adná el a képet. Ennek nyomán "lázas" és a kormány által is támogatott adománygyűjtő kampány indult. A Diána és Kallisztó csütörtöktől már látható a londoni galériában. A jövőben London és Edinburgh között osztja meg majd idejét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.