Ünnepeljük a Bloomsdayt!

130 éve született a legjobb angol nyelvű regény szerzője

Százharminc éve, 1882. február 2-án született Dublinban James Joyce ír regényíró, a múlt század legjobb angol nyelvű regényének tartott Ulysses szerzője.

2012.01.31 10:48MTI

Jezsuita iskolákba járt, mivel anyja papnak szánta, de a hitből hamar kiábrándult. Az egyetemen nyelveket tanult (például norvégot, hogy Ibsent olvashasson), és érdeklődése egyre inkább az írás felé fordult. Kezdetben főként verseket írt, amelyek később a Kamarazene című kötetben láttak napvilágot. Közben elhatározta, hogy orvos lesz és 1902-ben, záróvizsgái után Párizsba utazott, ahol kiderült: dublini diplomáját nem ismerik el és a tandíjra sincs elég pénze.

Nem egészen egy év elteltével hazatért és a The Irish Homestead című laptól felkérést kapott egyszerű, Írországban játszódó történetek írására. (Ezeket egybegyűjtve született meg a Dublini emberek című kötete 1914-ben.)

1904-ben ismerte meg Nora Barnacle-t, a dublini Finn's Hotel szobalányát, aki hamarosan élettársa lett. Viszonyuk sajátos volt: Nora az érzelgős, olcsó regényekért rajongott, társa műveit soha nem olvasta, az írást afféle gyerekes hóbortnak tartotta. Joyce viszont nagyon szerette a nőt, aki intellektuálisan nem nyújtott sokat, érzéki örömökkel azonban elhalmozta.

1904 októberében a horvátországi Pulába, majd Triesztbe költöztek, ahol megszülettek gyermekeik, George és Lucia. 1906 és 1907 között Joyce néhány hónapig egy római bank alkalmazásában állt, majd visszatért Triesztbe és a novelláin dolgozott. 1909-ben Írországban mozihálózatot akart létrehozni, sikertelenül.

Ekkor szakított végleg szülőhazájával, amelynek nacionalizmusát, vallásos elfogultságát hevesen elutasította és legtöbb művében igen érzékletesen és kritikusan ábrázolta.

Az első világháború kitörése után Zürichbe költöztek és Joyce hozzálátott az Ulysses írásához. Mivel lassan, aprólékosan dolgozott, pénzkeresésre nem volt módja, a nyomortól csak a kiadók, a csodálók és a kevés barát anyagi segítsége mentette meg a családot. A szegénység mellett többféle szembetegséggel is meg kellett küzdenie, többször műtötték, néha rövidebb időre teljesen elvesztette látását.

Az Ulyssesből először Amerikában publikáltak fejezeteket a Little Review hasábjain. A mű közfelháborodást keltett, pornográfia vádjával be is tiltották egészen 1933-ig. 1920-ban Joyce-ék Párizsba költöztek, így a teljes mű - az Odüsszeia sajátos modern változata - először itt jelenhetett meg 1922-ben. A regény egyetlen nap, 1904. június 16. története a három főszereplő, Leopold és Molly Bloom, valamint Stephen Dedalus belső monológjain keresztül leképezve. Napjainkban is a világ több pontján tartanak ezen a napon úgynevezett Bloomsday-t, tisztelegve az író emléke előtt. (Nálunk Szombathelyen szokás a Bloomsday, mivel a mű szerint Leopold Bloom e városban született.) 1923-ban az író újabb regénybe kezdett, amelyen tizenhat évig dolgozott. Legtalányosabb műve, a Finnegans Wake 1939-ben jelent meg, nem túl nagy sikert aratva.

1940-ben Joyce családjával együtt Franciaországból Zürichbe menekült, itt halt meg 1941. január 13-án. Emlékének ápolására világszerte Joyce-klubok működnek, nálunk 2002 februárjában alakult meg a Magyarországi James Joyce Társaság az író életművének kutatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.