Állam bácsi elintézi?

Új kezekben a Hollóházi?

Az állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. tulajdonába kerülnek a felszámolás alatt álló Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. vagyontárgyai.

2012.01.23 22:48MTI

Erről tájékoztatott Gulyik Zsolt, felszámolóbiztos.
 
A hollóházi porcelángyártás hagyományainak megőrzésére, folytatására létrehozott társaság nyilvános értékesítési pályázaton vásárolta meg az ingatlanokat és termelő eszközöket, az eredményhirdetést hétfőn tartották Miskolcon. A leendő tulajdonoson kívül más nem pályázott, a pályázati kiírásban a vagyontárgyak értékét 300 millió forintban jelölték meg, a vételár pontos összege ugyanakkor nem ismert. 

A felszámolóbiztos elmondta: a pályázat érvényes és eredményes volt, ezért a Hollóházi Hungarikum Kft. birtokába kerülnek az ingatlanok, a porcelánmúzeum, a termelő eszközök, az árukészlet, valamint a járművek. A nyilvános kihirdetéskor senki nem jelentette be, hogy elővásárlási jogával élni kíván - tette hozzá. 

A jelentős adósságokkal küzdő Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolását a többségi tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezte az elmúlt évben. A Hollóházi Hungarikum Kft. 100 százalékos állami tulajdonú cégként elsősorban azért jött létre, hogy hosszú távon, kiszámítható gazdasági keretek között továbbvigye a több mint két évszázados múltra visszatekintő hollóházi finomkerámia gyártási hagyományait.
 
Pálfi József, a Hollóházi Hungarikum Kft. ügyvezető igazgatója szerint a mostani döntéssel megteremtődnek a cég hosszú távú működési feltételei. A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. hosszú évek óta kritikus likviditási helyzetben volt, részben a korábbi évekről felhalmozódott tartozásai, részben pedig az európai és hazai porcelániparban már 2007-től érzékelhető termelési és értékesítési gondokat, drasztikus árbevétel-csökkenést előidézőző általános gazdasági válsághelyzet miatt.
 
Hollóházán a porcelángyártás a XIX. században kezdődött meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.