Ronald Searle alkotásaiból több film is született

Elhunyt a kultuszteremtő brit képregényrajzoló

Elhunyt Ronald Searle brit képzőművész, akinek egy képzeletbeli lányiskoláról, a St. Trinianról készült kultikussá vált gunyoros képregényeiből több film is született.

2012.01.03 16:15MTI

A 91 esztendős brit művész pénteken halt meg egy dél-franciaországi kórházban - közölte kedden a lánya.
   
A szigorú brit bennlakásos lányiskoláról szóló képregény először 1941-ben jelent meg, majd a történetből 1954-ben megszületett az első film is, a The Belles of St. Trinian's. A produkciót 2007-ben St. Trinian's - Nem apácazárda címmel újra forgatták Rupert Everett-tel a főszerepben, és 2009-ben folyatás is készült a filmhez.
   
Searle az ötvenes években más brit magániskolákról készült szatírákhoz rajzolt illusztrációkat (Down with Skool, How to be Topp). Képregényrajzai magazinokban és újságokban is megjelentek, többek között a brit Punch és a The New Yorker közölte azokat.
   
Irwin Shaw-val Párizs! Párizs! címmel közösen készített útikönyvet, amelyben a két művész egymástól függetlenül, a maga stílusában - az író precízen és színesen, a rajzoló szatirikusan - mutatja be a francia fővárost. A kötet 1981-ben magyarul is megjelent a Világjárók-sorozatban.
   
Searle munkáit az egész világon elismerték, több díjat kapott az Amerikai Képregényalkotók Országos Társaságától. Franciaországban pedig, ahol 1961-től élt, a Becsületrenddel tüntették ki.
   
Searle 1920-ban született Cambridge-ben, ott folytatott művészeti tanulmányokat. A második világháborúban japán fogságba esett Szingapúrban. Három és fél évet töltött egy munkatáborban, amelynek foglyai a thai-burmai vasútvonalon dolgoztak. A fogság idején vázlatokat készített a tábor életéről, és azokat a kolerás betegek matraca alatt rejtegette.
   
Kiszabadulása után publikálta a rajzokat, az eredeti munkák többségét ma a londoni Imperial War Múzeum őrzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.