Olive

Filmet zsebből - gyöngyvászonra kerül a mobilmozi

A karácsony előtt az amerikai mozikba kerülő Olive című film több szempontból is különleges: négy év után ismét szerepel a filmvásznon Gena Rowlands, a produkciót pedig teljes egészében mobiltelefonnal forgatták.

2011.12.11 18:51MTI

Az Olive klasszikus dráma. Egy tízéves kislány, aki nem beszél, teljesen megzavarja három ember – egy megkeseredett idős nő (Gena Rowlands), egy kövér férfi és egy, az amerikai életformához alkalmazkodni képtelen külföldi életét – mesélte Hooman Khalili, a film rendezője a francia hírügynökségnek adott interjúban.

A produkció érdekessége, hogy Nokia N8-as okostelefonnal vették fel. A mobil beépített kamerájához egy 35 milliméteres – a mozifilmekhez használt – objektívet csatlakoztattak.

A Flickr képcserélő portálra feltett fotókon a telefon eltörpül a szó szerint ráragasztott objektív mellett. Az egyszerű néző számára a képminőség meglepően jó, és a hang sem hagy semmi kívánnivalót maga után egy hollywoodi nagyfilmmel összevetve - derül ki a www.olivethemovie.com internetes oldalon látható ízelítőből.

"A technika nagyon gyorsan fejlődik, idővel mindenre képesek lesznek a mobiltelefonok" – bizonygatta Hooman Khalili, aki úgy vélte, az alkalmazott módszer "úttörő a maga nemében".

A film mindössze 500 ezer dollárba (115 millió forintba) került, a költségeket Chris Kelly, a Facebook egyik volt vezetője és egy San Franciscó-i filantróp, William O'Keeffe finanszírozta. A sors iróniája, hogy a Nokia finn telefongyártó nem vett részt a terv kidolgozásában.

"Elküldték a telefont, de 2011 márciusa óta nem hallottam róluk, eltűntek" – mondta a rendező. A film másik különlegessége, hogy sikerült négyévi szünet után ismét a kamera elé csábítani Gena Rowlandsot. Nyolcvanegy éves korában John Cassavetes amerikai színész-rendező egykori múzsáját és feleségét azonban nem a mobiltelefonos forgatás lehetősége, hanem a forgatókönyv ragadta magával.

A kislány alakját a Belleville randevú - Francia rémes című animációs film (2003) ihlette, amelyben a szereplők egy szót sem szólnak.

A rendező elmondta, hogy a Kickstarter pénzgyűjtő portálon 300 ezer dollárt (69 millió forintot) szeretne összegyűjteni, hogy mintegy száz moziban kezdhessék el a film forgalmazását az Egyesült Államokban még karácsony előtt. Eddig az összeg tizedrésze gyűlt össze. "Egy icike-picike csodára van szükségünk" – vélte a rendező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.