Öt éve csempészték ki

Visszagurultak Kínába az "elgurult" dínótojások

Visszakerült Kínába 22 dinoszaurusztojást tartalmazó fosszília öt évvel azután, hogy kicsempészték az országból az Egyesült Államokba - adta hírül a kínai állami rádió.

2011.12.09 11:53MTI

2006. december 3-án egy Los Angeles-i árverésen 420 ezer dollárt - több mint 90 millió forintnak megfelelő összeget - fizetett valaki megkövesedett tojásokat tartalmazó fosszíliáért. Az amerikai média később felfedte, hogy a lelet valószínűleg nem legális úton jutott az országba.

Egy héttel később Csi Csiang, az Állami Paleontológiai Bizottság igazgatóhelyettese szerint a szakma számos neves képviselőjének felszólítására Kína megkezdte a tárgyalásokat a fosszília visszaszerzésének lehetőségeiről.

Az igazgatóhelyettes a lelet vélhető származási helyére, Kuangtung (Guangdong) tartományba utazott, hogy felértékelje a megkövült "fészket". Miután Kína megdönthetetlen bizonyítékokkal szolgált, az ország történelmében első alkalommal kizárólag diplomáciai eszközökkel sikerült visszaszereznie egy kicsempészett kincset.

Csi Csiang szerint az ügy sikere reményt adhat Kína számára, hogy más, illegálisan elvesztett műkincsek visszaszerzésére is felhasználhatóak lesznek a diplomáciai kapcsolatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.