Nino Rota 100 éves lenne

Örökzöld slágerekkel emlékeznek a zene óriására

Gálakoncertet ad a 20 éves FAILONI Zenekar és a DIV4S olasz szoprán quartett egy különleges alkalomból: 100 éves lenne az egyik legnagyobb hatású filmzene-komponosta, Nino Rota.

2011.12.09 08:15JT Press

Egy nem mindennapi film és zenei élményt nyújt a 20 éves FAILONI Zenekar és a DIV4S olasz szoprán quartett, vezényel: Marcello Rota. A fantasztikus és látványos zenei fesztivál helyszíne a Budapest Kongresszusi Központ.

A koncerten újra felcsendülnek a Federico Fellini, Luchino Visconti, Franco Zeffirelli, Vittorio De Sica, Francis Ford Coppola által rendezett legzseniálisabb olasz művészfilmek: a 8 és fél, az Országúton, A bikaborjak, A párduc, a Cabiria éjszakái, az Édes élet, az Amarcord, a Boccaccio 70, és természetesen a Rómeó és Júlia, valamint A keresztapa felejthetetlen slágerzenéi 2011. december 22-én, vasárnap Nino Rota kompozíciójában.

Időpont: 2011. december 22., csütörtök
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ

A DIV4S együttes (Fotó: JT Press)


Nino Rota (Milánó, 1911. december 3. – Róma, 1979. április 10.) olasz zeneszerző, Milánóban született egy zenészcsalád gyermekeként. 1929-ben Rómában tanult a Santa Cecillia konzervatóriumban Alfredo Casellától. Közben híres zeneszerzővé és karmesterré vált Milánóban.

1930-1932 között az USA-ban élt, ahol a philadelphiai Curtis Intézetben tanulta a zeneszerzést Rosario Scalerótól és Fritz Reinertől. Ezután visszatért Olaszországba, ahol a milánói egyetemben diplomát szerzett irodalomból. 1937-ben kezdett tanítani a bari konzervatóriumban, amelynek 1950-től haláláig igazgatója volt.

A bari évek alatt sok operát és balettet komponált. Élete legnagyobb alkotása talán a Francis Ford Coppola által rendezett maffiatrilógia első két részének zenéje. Az első részért még nem, azonban a másodikért már átvehette az Oscar-díjat (Carmine Coppolával megosztva).

1995-ben jött létre Velencében a Nino Rota alapítvány, amelynek elsődleges célja, hogy támogassa a tehetséges, 20. századi olasz zeneszerzőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.