CCCP-kollekció

Videó: a szovjet brutalizmus szépségei

A francia fotóművész, Frédéric Chaubin összegyűjtött 90 különös és nagyszerű remekművet a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének utolsó tíz évéből.

A szovjet brutalizmus szépségei - képekben >>> képgaléria

2011.12.06 12:56ma.hu

A végtelenül nagy kommunista építészetről készített 90 képét Frédéric Chaubin a Cosmic Communist Constructions Photographed című albumában foglalta össze. A kilencven épület tizennégy egykori szovjet állam valamelyikében áll, vagy romjai őriznek némi fakó emléket a szovjet építészet elmúlt jónéhány évtizedéről.

A szinte már költői képeken a képzelet váratlanul újjászületik: micsoda ismeretlen vadhajtások nőttek ezeken a helyeken 1970-től 1990-ig! Szemben az 1920-1950-es évekkel, itt nincs se iskola, se fő trend, ami felszínre került.

Sőt, az épületek kiválóan tükrözik egy hanyatló rendszer kaotikus lenyomatát.

A képekből a művész szerint kiolvasható, hogy az építészek túlmentek a modernizmus határain, és visszatértek gyökereikhez, valamint alkalmazták a szabad újítás eszközét is. A stílus képekben megjelenő kirakói megmutatják az időszak ideológiai elképzeléseit, a megszállottságtól kezdve a kozmosz utáni sóvárságon át az öntudat ébredéséig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.