Sokszoros licitek a Szőnyi Antikváriuma aukcióján

Kár értük: néhány százezerért keltek el kivételes darabok

400 ezer forintért vitték el a 19. századi illusztrált magyar topográfiai irodalom főművét, Hunfalvy János és Rohbock Lajos Magyarország és Erdély eredeti képekben című munkáját.

2011.11.19 19:50MTI

Sűrű licittel, sok érdeklődővel, sok vételi megbízással, jól ment a Szőnyi Antikváriuma szombati aukciója. Huszonötször koppant százezer forint felett a kalapács, voltak 300, 400 és 750 ezres leütések is. A hatszáz tételből mindössze száztíz maradt vissza. Azok is többnyire alacsony kikiáltású darabok.

Többször regisztrálhattak elképesztő licitemelkedést. Liszt Ferenc korabeli fotóját, amelyen a zeneszerző aláírása is szerepel, sokan szerették volna megvenni, így 20 ezer forintról tizennégyszeres áron, 280 ezerért ütötték le. A Kossuth Lajost és fiait megörökítő fotó, Kossuth aláírásával szintén sokat ért, 90 ezer forintért vitték el. Kosztolányi Dezső portréfotója a költő zöld tintás dedikálásával kerek 100 ezer forintra jutott.

Egerváry Gyula Agancs-albuma, amelyet az 1902-es Budapesti Tavaszi Agancs-kiállítás emlékére adtak ki, 20 ezer forintról indult. A gyönyörű rajzos vadászkönyv érthetően izgalomba hozta a téma gyűjtőit, akik magas összegre adtak megbízást. A ritka könyvet annak sikerült elvinnie, aki 270 ezer forintot ajánlott érte. Egy másik vadászati témájú mű, Lakatos Károly Az erdei szalonka és vadászata 3 ezer forintról 48 ezerig szárnyalt.

A legdrágábban, 750 ezer forintért a Káldi György által fordított Biblia, az első teljes magyar nyelvű katolikus szentírás 1626-os példánya kelt el. 400 ezer forintért vitték el a 19. századi illusztrált magyar topográfiai irodalom főművét, Hunfalvy János és Rohbock Lajos Magyarország és Erdély eredeti képekben című munkáját.

Hieronymus Ortelius német nyelvű krónikája számunkra azért érdekes, mert bőséges és hiteles forrásul szolgál a török háborúk magyarországi eseményeiről. A mű 1615-ös, negyedik kiadásáért 300 ezer forintot adott valaki. Kikiáltási áron, 240 ezer forintért ment el Buda fametszetű térképe, Buda első ismert ábrázolása Hartmann Schedel 1493-as Liber Chronicarum című munkájának latin nyelvű első kiadásából.

Benyovszky Móricz, a híres utazó emlékirataiban örökítette meg kalandjait, ennek négy kötetes összefoglalása, a Jókai Mór által fordított két életrajz, valamint saját emlékiratai és útleírása 115 ezer forintra triplázott.

Bár nem ilyen magas összegre, de nyolcszoros árra, 48 ezer forintra jutott egy Márai Sándor-regény, A gyertyák csonkig égnek 1942-es kiadása, amelyet a szerző Bethlen Margit grófnőnek dedikált. Az irodalmi művek egyébként is sikeresek voltak, Bajza József-, Arany János-, Kisfaludy Károly-, Gárdonyi Géza-, Pilinszky János- és Weöres Sándor-kötetekért rendre három-négyszeres árat adtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.