Santiago de Compostelában

Fotógaléria a kultúrcentrumról, mely maga a pazarlás emlékműve

A pazarlás emlékműve - így emlegetik az észak-spanyolországi Santiago de Compostelában azt a "kultúrcentrumot", amelynek már régen el kellett volna készülnie, de még sokáig nem fejezik be az építkezést, amely csak emészti a pénzt.

Nézze meg a gigaprojektet közelebbről - megérte? >>> képgaléria

2011.11.19 14:26MTI
És lesz ez még így se - katt a képre!

A hatalmas kultúrcentrumot tíz évvel ezelőtt kezdték építeni a város közelében. Az építkezést három év alatt kellett volna befejezni 108 millió euróból (több mint 30 milliárd forintból) - ehhez képest a megaprojektbe már 400 millió eurót (mintegy 120 milliárd forintot) invesztáltak és a befejezéshez további 200 millió euró (60 milliárd forint) szükséges.

A Santiago de Compostela melletti "kultúrváros" az előző galíciai kormányzó, Manuel Fraga Iribarne álma volt. A munkálatokra még 1999-ben írtak ki pályázatot, a 60 ezer négyzetméteres területen hat épületnek kellene állnia - írta az El País című spanyol lap.

A tervek között szerepelt például egy könyvtár, amely akár egymillió kötet befogadására is alkalmas, egy operaház, egy nemzetközi művészeti centrum, valamint egy sajtóarchívum felépítése is.

Eddig csak négy épület készült el, a gazdasági válság miatt a két legfontosabb létesítmény építését leghamarabb 2014-ben folytathatják, a beruházás területe ugyanakkor az eredeti csaknem két és félszeresére, 148 ezer négyzetméterre nőtt.

Pedro de Llano galíciai építész abszurdnak nevezte az egész projektet. Az építész a kezdetektől ellenezte a beruházást, szerinte érthetetlen, miért van szükség a hatalmas könyvtárra és a túlméretezett sajtóarchívumra.

"A 21. században egy sajtóarchívumnak bőven elég egy kis terem számítógépekkel, amelyeken a digitalizált adatokat, újságokat meg lehet tekinteni" - fogalmazott a spanyol építész, aki szerint az operaházzal kapcsolatos tervek is túlzóak. Az eredeti elképzelések szerint naponta három opera bemutatására is alkalmas lesz a Santiago de Compostela-i dalszínház, más kérdés, hogy a közönség kíváncsi lesz-e ennyi darabra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.